QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8645|回復: 9

[語義解譯] 落雨点解叫“落狗屎”?

今日呢度落咗成日雨,出门非常唔方便,好得人讨厌。究竟系咪因为啲雨好乞人憎,所以又被称为“落狗屎”呢?

Re:落雨点解叫“落狗屎”?

狗屎一般會被用來形容某種糟糕透頂的東西。 譬如:狗屎文章,狗屎運,狗屎…… 如果覺得还不夠儘興就再加上一個“臭”字,即“臭狗屎”也。 不過,狗自己大概是不覺得的, 我以前養了一條狗, 不把牠牽到馬路中央,牠是絕對不會拉屎的, 生怕別人看不到牠的狗屎似的, 撒尿也必要找根柱子或類似柱子的物體, 否則寧愿憋死,

落狗屎係指落雨咩?我印象中係指落冰雹喎。

冇听讲过 呢度有个例子可以参考下: 甲叫乙去办某件好重要嘅事,但系天落紧雨. 甲: 快啲去啦! 乙: 落紧雨喔! 甲: 就算落狗屎你都要去咖啦.

我聽既 “落狗屎”係解 落好大雨 多.. 我諗兩者都有相同之處既, 有重量, 途人紛紛走避, 重有神憎鬼厭... em2:

落大雨先至叫落狗屎

西人有云: it's raining cats and dogs 就同廣州話"宜傢"/"傢下"落貓屎落狗屎一樣噉解啦 舉例: "the weather was horrible on saturday. it was raining cats and dogs all day." "it's really awful weather outside. it's windy and is raining cats and dogs." 西人亦喺度考證緊呢個俗語嘅來歷 http://www.komotv.com/news/printstory.asp?id=24404 http://www.worldwidewords.org/qa/qa-rai1.htm 據説同古希臘有關(古希臘文字中嘅“貓”同“瀑布”嘅單詞接近) 有人考證到喺1738年嘅書中就已經有此一說:“i know sir john will go, though he was sure it would rain cats and dogs” 其變體形式1653年就已經出現過:“it shall raine ... dogs and polecats” 唔知廣州人從幾時開始噉樣講嘅呢? 會唔會係因爲在早前嘅廣州 翻譯官錯把it's raining cats and dogs(外面落緊貓同狗) 翻譯成"it's raining cat's and dog's"(外面落緊貓同狗嘅咩咩"渦") 噉就有咗呢個講法了 ps: 以上第三行同埋倒數第二行引號内嘅文字需要前輩予以正字,多謝晒!

就同廣州話"宜傢"/"傢下"落貓屎落狗屎一樣噉解啦 而家、家下 翻譯成"it''s raining cat''s and dog''s"(外面落緊貓同狗嘅咩咩"渦") 噉就有咗呢個講法了 喎

點解越嚟越多單引號﹖係html問題﹖ 我去睇過http://www.worldwidewords.org/qa/qa-rai1.htm﹐來源係一個意思為「唔係好可能嘅事」嘅古希臘文﹐或意思為「瀑布」嘅古法語詞 catadoupe。

miamaya在2006-3-27 0:43:03說道:[br]西人有云: it''s raining cats and dogs 就同廣州話"宜傢"/"傢下"落貓屎落狗屎一樣噉解啦 ...... 會唔會係因爲在早前嘅廣州 翻譯官錯把it''s raining cats and dogs(外面落緊貓同狗) 翻譯成"it''s raining cat''s and dog''s"(外面落緊貓同狗嘅咩咩"渦") 噉就有咗呢個講法了
呢個諗法同我諗嘅一樣~ 就好似[嘈之巴閉]噉~就係以前啲[摩羅叉(唔識寫𠻹)]成日講~畀人學返嘅音~