QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3938|回復: 10

[輸入法] 輸入法在綫唔支持正體

我試過本網介紹嘅輸入法在綫。佢以前唔支持firefox﹐而家就支持。 可惜拼音輸入法唔支持正體﹐我又淨會拼音﹐所以唔會用佢。

Re:輸入法在綫唔支持正體

怎么弄啊

我唔明白noki嘅意思。 如果妳問點樣用輸入法在綫﹐喺上便第三個框有﹕ 如果你用緊嘅電腦冇裝或者唔可以裝中文輸入法嘅話(譬如喺外國嘅公用電腦),請利用 輸入法在綫 輸入中文。 點擊就得喇。 如果妳問點樣得到正體拼音﹐我諗住聯絡佢哋﹐提議增加呢個功能。

我收到回覆﹐而家增加咗「漢語拼音」﹗ 不過我試過幾次都唔得﹐因為十五分鐘後重係「下載輸入法碼表……」。

我啱啱試過﹐真係好用。多謝輸入法在綫。

晤知系眯嗰网速慢,好耐都未出来.不过都系顶吓啦. em6:

dada在2006-3-19 16:21:04說道:[br]我試過本網介紹嘅輸入法在綫。佢以前唔支持firefox﹐而家就支持。 可惜拼音輸入法唔支持正體﹐我又淨會拼音﹐所以唔會用佢。
你會嘅係咪內地嗰個漢語(普通話)拼音呢? 若果你用簡體版 windows,咁可以到微軟網站上下載一個《拼音輸入法 3.0》。 佢可以選擇出繁體字或者出簡體字。 http://search.microsoft.com/results.aspx?setlang=zh-cn&mkt=zh-cn&q=%e6%8b%bc%e9%9f%b3%e8%be%93%e5%85%a5%e6%b3%95&l=1&first=4294967291&form=bgmo 聽講呢個輸入法係簡體版 ms office 裡面可以搵到。

最好还是学识写繁体字,只是简单用软件使其显示出来还不如用简体。

我平日用普通話拼音輸入(繁體)﹐因為我懶學五筆、倉頡之類﹐同時我嘅普通話唔好﹐想順便練習拼音。 我喺屋企用南極星﹐雖然打唔出粵語用字﹐但係必要時可以用部首查字﹐同時佢幫你「聯想」下個字﹐呢個「聯想」又跟住打字習慣改良。我冇用微軟嘅輸入法。 雖然南極星唔係好理想﹐但係我已經習慣咗﹐想搵嘅係旅行可以用嘅網上輸入法。

南極星﹐雖然打唔出粵語用字 ------- 唔係嘛? 雖然我唔用南極星,但係都知道佢提供兩、三種粵語輪入法。 (以前為摷一個粵語輪入法,尋遍互聯網,試用過南極星。)

南極星有四種粵語輸入法﹐但佢同《國語辭典》、《粵語審音配詞字庫》噉樣﹐淨支持大五碼。所以﹐我可以打「 畀俾睇咁噉偈梗靚企佢唔咪乜咩屘冇諗搵」﹐其他就打唔出。