QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 24299|回復: 11

[資料收集] 「錫曬你」究竟係咪呢個「錫」?

搵咗好多地方,始終搵唔到究竟「錫曬你」應該用邊個字.
我個人覺得肯定唔會係呢個囖,因為從邊旁就已經可以知道並非廣州話入面「親」嘅意思.
請各位高人指點下究竟應用何字呢?
廣府話有謂敬惜,音鏡錫。
件嘢好貴㗎,敬惜d啦!
錫即惜。
據稱是「惜」,原本是「痛愛」的意思。
其實呢度有冇啲專業人士為大家解答問題嘎?
其實呢度有冇啲專業人士為大家解答問題嘎?
pani 發表於 2011-9-20 15:26

何謂〔專業人士〕? 兄台對網站有何期望?
这是公开论坛, 大家不妨来吹吹水...推广粤语。

「锡晒你」应该用爱惜的(惜)字, (惜) 这里变读 锡。

又水浒传里的 阎婆惜, 也要读如 阎婆锡, 意即家婆爱惜也, 广府话救亡 一书有长细註解。

我都一样喜欢:心郁郁想「惜」一啖……
回覆 4# 香江白丁

我起初以為呢度有啲專業如中文學系博士或呢方面嘅專材喺度為大家嘅問題作出一個正確標準答案.
錫唔係動詞咩?遮係'吻'啊嘛,唔係咩?
回覆 8# 京治

"錫"點會係動詞呢?~佢出現喺化學元素表上~當然係名詞啦~
回覆  香江白丁

我起初以為呢度有啲專業如中文學系博士或呢方面嘅專材喺度為大家嘅問題作出一個正確 ...
pani 發表於 2011-10-3 13:53

大家都係业余爱好者。一起讨论都唔错嘛。而且呢度都有唔少对粤语有研究的人。