QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3069|回復: 11

[純水無大礙] 《如果多D粵人去到外国話番自己係粵人、来自粵》

e.g. 話︰

I am Cantonese!!

I come from Canton!!

咁就有可能会令到越嚟越多世人認識到粵!!!

P.S.起初可能好多外国人都未認識Canton & Cantonese而会問Canton喺辺度嚟o架?? 咁建議大約可以答話「暫時係喺中国東南部」!!

可唔可以話,就喺香港嘅北邊
可唔可以話,就喺香港嘅南邊
xiss 發表於 2010-4-10 21:30

可唔可以話,就喺香港嘅北邊
xiss 發表於 2010-4-10 21:30

ah, 又得啫!!

(佢地知道香港喺辺,就自然知道広東喺辺! )

我最近睇咗一套西片叫The Last King of Scotland (最後的蘇格蘭王),戲中嗰個年青男仔主角講佢係蘇格蘭人,但唔承認自己係英国人!!所以当佢去到外国,人地問佢,佢就話係来自蘇格蘭,但当対方話咁你即係British(英国人),咁個主角就話唔係,係Scotish(蘇格蘭人)!!
其実如果同外国人講開語言嘅嘢,我都会話我係講Cantonese (而唔係話Chinese)。

另一個例子,転貼香港網友︰

填出生地

前時响美国填族裔,Asia系冇錯,出生地我寫Hong Kong,呢個墨西哥八婆在後面去加咗支那,我就唔同意,佢仲話Hong Kong belong to china(請注意呢個墨婆D英文,Belong字冇加s嘅),我即話我出世時系British Hong Kong,如一定要寫,我只同意寫British Hong Kong。呢個八婆仲要話Are you a chinese? 我立時答No!,並告訴佢,今後唔好話你唔識嘅人係chinese,就同話黑人係Nigger一樣。

出処︰http://www.forum4hk.com/viewthread.php?tid=11916

P.S. 所以我堅持去旅行都要使用番英國國民(海外)(簡称︰BN(O))護照,因為本護照国籍嗰欄係写住"British National (Overseas)",而唔用費用雖然平一大截の港中殖民護照(香港特区護照),因為国籍嗰欄係写住"Chinese"
e.g. 話︰

I am Cantonese!!

I come from Canton!!

咁就有可能会令到越嚟越多世人認識到粵!! ...
デンニ王子 發表於 2010-4-10 21:13

學多兩句英文添!
我最近睇咗一套西片叫The Last King of Scotland (最後的蘇格蘭王),戲中嗰個年青男仔主角講佢係蘇格蘭人, ...
デンニ王子 發表於 2010-4-11 00:01

好正常,我喺美國好多朋友都自稱蘇格蘭裔。邊度嚟嘅就話喺邊度人,冇錯。

我都經常同人講我嚟自廣東 ,如果有人提問廣東係唔係中國 (isn't part of China)? 我會答佢,而家我哋嘅情況同西藏差唔多(Canton are in the same situation as Tibet)。好多人都會明白和同情。
I am Cantonese, not Chinese.
我來自東亞南方