QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 外外星人

[資料收集] 趣緻動物名(粵語專有)

瀨尿蝦(蝦牯)、牛屎龜(屎克郎)、木虱(臭蟲)、狗虱(跳蚤)
有種嘢落雨先嚟嘅:
飛翼——聽講係白蟻嘅成蟲
好帖,講時講,有無人知道『捉米伊翁』,一種黑色飛蟲,以前經常捉!正字唔知點寫呢?捉米伊翁大吃餸,一碗飯兩碗餸。
好帖,講時講,有無人知道『捉米伊翁』,一種黑色飛蟲,以前經常捉!正字唔知點寫呢?捉米伊翁大吃餸,一碗 ...
xiemo 發表於 2010-9-12 08:48

粟米公公啩? 以前重玩過一種嘢叫東南西北
                                                                            ↑
                                                                        請厾入呢個網址查詢!

水蛭 --> 山蜞
蚯蚓 --> 黃"犬"

仲有一種好大嘅蟻,紅色嘅,叫「黃媽媽」
蠄蟝、蠄螺、曱甴
shenhengl 發表於 2010-4-9 17:14

蠄螺未聽過,是什麼動物?是蠄蟧吧,是一種在屋中生活的蜘蛛。還有一種有野外生活的的蜘蛛,小時候最常玩的格鬥
昆蟲,鄉間叫「老虎」,現在一般人叫金絲貓
蠄蟝學名叫蟾蜍,身上有毒,叫蟾酥。家鄉東莞,是叫蠄「屎」。鄉親南漢版主,請教那「屎」字正確是怎樣寫的?
點解叫【田雞】,呢隻都唔似雞?
Vncantonese 發表於 2010-9-7 22:35

產於田野,好食似雞,所以叫田雞。謬論!

還有一種相當漂亮的昆蟲,常在龍眼樹出現,小時候捉下用線綁住「象鼻」拖來玩,叫龍眼雞,學名叫白蠟蟬。

評分

查看全部評分

[quote]還有一種相當漂亮的昆蟲,常在龍眼樹出現,小時候捉下用線綁住「象鼻」拖來玩,叫龍眼雞,學名叫白蠟蟬。
...
wongkm33 發表於 2012-5-4 09:48

這是什麽蟲?在香港生活了大半生都未見過,未聽過,
只有在鄉村的龍眼樹上出現嗎?希望其它網友可以提供多些它們的故事。