QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 紮那魯剛多

[感情人生] 毛翰:国家应该强力推行普通话,消灭各地方言

5、当前有人提出要立法保护方言,从儿童做起,实行双语政策。您对此有什么看法?
答:岂有此理,简直是一派胡言,绝对不可行。

那你说怎么办,把会普通话和方言的人全部干掉?那中国没人了。哦,你是来做人类 灭绝计划的
5、当前有人提出要立法保护方言,从儿童做起,实行双语政策。您对此有什么看法?
答:岂有此理,简直是一派胡言,绝对不可行。

那你说怎么办,把会普通话和方言的人全部干掉?那中国没人了。哦,你是来做人类 灭绝计划的

fatcat 發表於 2010-4-11 11:00

咁有本事就叫主子搞一個糾察隊周圍巡,邊個唔講普通話就捉佢同佢屋企人去集中營。包保個國家萬世一統。
咁有本事就叫主子搞一個糾察隊周圍巡,邊個唔講普通話就捉佢同佢屋企人去集中營。包保個國家萬世一統。 ...
drdoom_2009 發表於 2010-4-12 12:34

------
睇視頻"恐怖北韓", 講話, "北韓"又真系有"集中營,   "第22號 集中營"最高可容納5W人,專關 犯事者 家屬
仲喺支那嘅框架裡頭拗乜cat撚?

各位醒下喇!及早跳出支那嘅死局!齊齊嚟探求支那四裂嘅東亞大陸民主新體系仲好過喇!

後支那嘅東亞大陸民主新體系,唔單祇有粵,仲會有臺、吳、圖博、東土、蒙古、滿洲、日、韓,同埋佢哋各自嘅附屬衛星國:港、澳、閩越、湘、武陵、楚、鄂、贛南、贛、巴、蜀、回回斯坦、江淮、徽、梁、宋、膠東、齊、魯、魏、周、商、秦、夏、晉、代、趙、渤海、燕......

紮那魯剛多

妳周不時都會發啲噉嘅「嘅嘢」,自己又唔出嚟嗲兩句,淨識縮係後邊,妳噉算點先?

普天之下,莫非王土, 率土之濱, 唯我獨尊

++++++ 大笨象去跳舞, 馬嘍仔去上樹 ++++++
講得好, 消滅 鷹語/ ...
TsuNT(♂) 發表於 2010-4-9 08:40

有朱利安嘅創意!冇朱利安嘅怪囂!

粵協又嚟多咗個識寫趣文嘅!

TsuNT(♂)!有無興趣埋嚟粵右?
駁論二:
即使選定咗「民族共同語」,咁非共同語係唔係就非瓜老趁不可呢?睇下人地西班牙,(當年建國之後)雖然選擇咗卡斯提亞語同埋阿拉岡語做共同語,歐斯卡拉語依然仲係咁生猛,而國家亦都冇分裂到,係到咗長槍黨上台之後情況先至急轉直下——所以今日嘅歐斯卡拉獨立運動,完全係長槍黨一手造成嘅惡果。以此類推,今日歐洲各地嘅民族主義同本土主義運動,查實係強制同化造成嘅惡果。因此,強制推普非但唔會促進國家嘅統一,反而會助長地方分離主義(粵協論壇上面粵右運動就係旁證)。
meallanfearghai 發表於 2010-4-9 15:01

連我哋粵右都畀妳擺埋上檯!亞meallanfearghai生:雖然妳同嗰隻紫XX都識掉幾隻書包,會係唔錯嘅論辯對手,但係我睇妳嘅立場似乎連亞penkyamp生都不如,起碼冇佢咁開通,希望妳唔係同嗰隻紫XX係一路貨色。

回覆 28# 粵嚟粵掂

作為西大(西門菲沙大學)嘅語言學學生,(至少喺學術上面)我唔會隨便撦大奅。至於你將我嘅論證定性為「抛書包」,我只好擘大個口得個窿。
依家推普機同粵右喺度犯緊同一個錯誤,就係太過畀自己嘅政治取向干預到學術思考。推普機方面:佢地將粵語定為「方言」嘅理據並唔係語言學嘅互通性測試,而係同語言學無關嘅「大一統」思想,咁樣一來,佢地嘅分類方法就失去咗科學嘅嚴謹性,而加入咗政治嘅隨意性。粵右方面:大力推行粵語全面拉丁化並唔係因為拉丁字母更能夠準確咁書寫粵語(雖然的確可以準確標音),而係為咗「脫離中原」(或曰「脫離支那」)呢個政治目的,全然不顧拉丁化可能令到粵語嘅表現力嚴重縮水,最後淪為非文學語言嘅危險。而粵語一旦淪為非文學語言,推普機要消滅粵語就話都冇咁易,而成千上萬仁人志士嘅努力就反而抌晒落鹹水海!
我誓死捍衛一切粵人講話嘅權利,但係我冇辦法同意所有觀點。
人物简介
毛 翰(1955- )湖北广水人。曾任西南师范大学中国新诗研究所教授,主编《中国诗歌年鉴》。现任华侨大学文学院教授,中国现当代文学硕士点带头人,「诗和歌词的理论与创作」方向硕士生导师。出版有《历代花鸟诗》《历代帝王诗》《袁枚〈续诗品〉译释》《中国新诗选美》《中华诗歌大辞典》《20世纪中国新诗分类鉴赏大系》《海妖的歌声:现代女性爱情诗论》《诗美创造学》及诗集《诗蝶》《陪你走过这个季节》《中国当代诗坛中锋:十家诗选》(合集)等20余种。
得把口講,違反大多數人民意願嘅事連正虎都好難做得出手,就憑你?
母语学习的效果远比非母语学习的效果佳。

消灭方言是一己之私,让方言区的人们对于知识的掌握永远是半桶水。
死捞头自己蠢,学吾识方言就推动消灭方言,系拒吾谦虚嗟,小拒喇叭