QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3361|回復: 10

[問音問字] 想问下好劲嘅反义词,好水皮好屎嗰个好zaa2个zaa2字点写

希望大家帮忙!

Re:好水皮好屎嗰个好zaa2个zaa2字点写

根据《广州方言词典》第10页,系“苴”。 次货:苴货。

標題:Re:好水皮好屎嗰个好zaa2个zaa2字点写

但系从造字法戈角度,“苴”相对唔合理喔! 有冇个正规啲架?

Re:好水皮好屎嗰个好zaa2个zaa2字点写

highyun!做咩唔答我呢个问题呀?

Re:

hugo_030在2006-3-26 11:54:32說道:[br]highyun!做咩唔答我呢个问题呀?
唔识答就唔答架啦,研究正字呢啲嘢dada先系权威。

Re:想问下好劲嘅反义词

hugo_030 不如你讲下点解唔合理先啦

Re:

倒係符合字意嘅 詞霸話—— 苴 jū <名> 1.(形声。从艸,且声。本义:鞋底的草垫,用以垫鞋底) 2.同本义 冠虽敝不以苴履。——《汉书》 3.青麻的子实 七月食瓜,八月断壶。九月叔苴,采荼薪樗,食我农夫。——《诗·幽风·七月》 4.结子的麻,或粗黄麻布 。如:苴布(用麻制的粗布);苴服(粗布做的衣服);苴枲(苴,雌麻;枲,雄麻。此指用麻布所制的丧服) 5.粗劣;粗恶。如:苴服(粗劣的衣服) 大概係: 麻——粗布——劣質 噉樣演變嚟嘅?

Re:

噉講開又講啦 "次貨"係"苴嘢"啦 噉正貨"堅嘢" 同埋假貨"流嘢" 係唔係噉寫呢?

好水皮好屎嗰个好zaa2个zaa2字点写

miamaya, 你好勁呀! 成個學者咁, 重有你好好學! 不過我才疏學淺, 答唔到你既問題~~em3: 八卦下,你係邊度人呀? 見你學粵語好有興趣同研究~
"苴"係正字?

zaa2 dau2“苴斗”

Refer to http://hanyu.chi.cuhk.edu.hk/