QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8759|回復: 12

[正字本字] 牙煙﹖崖煙﹖崖广﹖

粵語「牙煙」指危險。 「牙煙」呢兩個字當然冇意思﹐所以通常認為係「崖煙」。第二個詞比較有意思﹕有煙當然有屋﹐崖邊有屋當然危險。 但重更有意思嘅本字可能係「崖广」(呢個「广」唔係「廣」嘅簡化字)。 《說文》﹕「广﹐因广為屋(註一)……讀若儼然之儼。魚儉切」。《廣韻》﹕「广﹐因巖為屋」。即係「依山崖所建造的房屋」。 註一﹕段玉裁話「广﹐因广為屋」應該改為「广﹐因厂為屋」﹕「厂各本作广,誤,今正。厂者,山石之厓巖(註二)。因之為屋,是曰广。廣韻𤥎儼二韻及昌黎集注皆作因巖,可證。因巖即因厂也。從厂,各本無此二字,今補。」 註二﹕「厂」﹐甲骨文係﹐金文開始就寫為「厂」。

Re:牙煙﹖崖煙﹖崖广﹖

广东著名文人何淡如嘅对联系噉写嘅: 一拳打出眼火 對面睇見牙煙

粵語對聯﹐好﹗不過﹐雖然我寫唔出噉嘅對聯﹐我覺得有啲勉強﹐尤其是「一拳」/「對面」。

“對”還有“兩”、“雙”的意思,如“一雙一對”, 這副對聯屬於“逐字對”,則 “一”對“對”, “拳”對“面”, “打”對“睇”, “出”對“見”, “眼”對“牙”, “火”對“煙”。 對仗很工整, 連起來也有意思,不失為好對。

原來係呢個「對」。

"牙"都"崖"的读音唔同, 我都读"崖煙"

“牙烟”呢个词,牙读ngaa4,烟读jin1,当两字连读,好自然会读成 ngaajin-> ngaai4 jin1 同样,“崖烟”亦好容易变成“牙烟”,所以呢个字嘅正写有争议。

原來係咁,我又學到知識啦

不過諗深一層,崖煙嘅煙其實會唔會指“狼煙”?因為都係錶示危險嘅意思

一拳打出眼火 對面睇見牙煙 如果係肯定呢副對聯係工整嘅話,首先應該肯定當中嘅用詞係正確。至少發音方面絕對係“牙煙”而唔係“崖煙”。

亦有可能是“崖淵”,懸崖深淵,皆危險之所。

如果確定咗副對聯係工整嘅話。噉“牙煙”就係最正確嘅發音。 其它嗰啲“崖煙”“崖淵”等都係錯嘅。

夢星羽在2006-4-8 1:11:35說道:[br]亦有可能是“崖淵”,懸崖深淵,皆危險之所。
我反而比较同意呢个! 通常我多听到的系“牙渊”的发音,估计应该系“崖渊”。