QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2980|回復: 13

[純水無大礙] *《其実中國中原一帯嗰D先係真の「漢人」》*

好歡迎大家都過埋嚟投個靚票︰ (如能爬牆成功 )

http://www.hkreporter.com/talks/thread-895280-1-1.html

http://www.forum4hk.com/viewthread.php?tid=12580
單選投票, 共有 9 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
http://bbs.cantonese.asia/thread-10616-1-1.html

请楼主根据本讨论区嘅相关规定,自行删改带攻击性内容。
睇過
不過唔係好明"泛××××"指嘅係乜嘢,樓主可唔可以解釋吓?
成日都隐藏
成日都隐藏
华广 發表於 2010-4-2 15:45

學我囉,某版主覺得「可能有過敏反應」,又驚畀人話佢立亂刪帖,局咳咪學我呢招囉。
唔存在支那!祇存在東亞!

唔存在漢族!祇存在秦族、齊族、魏族、燕族、晉族、宋族、趙族、魯族、周族、楚族、川族......

睇過
睇吓先。
不過唔係好明"泛××××"指嘅係乜嘢,樓主可唔可以解釋吓?
雨夜街燈 發表於 2010-4-2 12:56

泛漢族主義」大約係指「総之係中国の人,個様又係東亞黃種人咁嘅様(e.g.唔係維吾爾、蔵人、蒙古人等等嗰D),就話晒人地都係漢族」!!

(依個名詞係我創嘅!)
唔存在支那!祇存在東亞!

唔存在漢族!祇存在秦族、齊族、魏族、燕族、晉族、宋族、趙族、魯族、周族、 ...
粵嚟粵掂 發表於 2010-4-3 00:53

将来如果真係就最好啦!!!
中原人口不斷流動 又經過多次民族融合
仲有鬼漢族咩
去驗下曲阜孔氏DNA 或者搵到既
回覆 12# daydreaminghoyi

不過其実除咗維吾爾等等嗰D個様可以明顕咁分到之外,其他の中国人我都唔識分!!
民族果D,睇怕都系人为划分
睇到某文,讲话"大陆中国"啱建国时, 呈报两种"民族划分方案",  一方案划为8种民族, 另方案划为56种民族,  毛高祖 认为56族,数量多,足以显示"大国风范", 就批准56种嘅方案,
如果第个人当权,再改成"秦族/燕族/楚族..."方案,一样得,(以X时期 旧国标准)
或者改成"粤族/东北族/潮汕族/沪族/..."一样都得(以语言划分标准)