QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3445|回復: 14

[詞彙及文法] [求助]"唔紧要"可否讲" 冇紧要"?-Anl移-

[求助]"唔紧要"可否讲" 冇紧要"?

Re:[求助]"唔紧要"可否讲" 冇紧要"?

可以啊,都有人噉讲 粤西啲人将“唔”讲成“冇”,你睇下《外来媳妇本地郎》入面嘅“阿娇”就知,佢喺入面扮粤西人

"一去不回头"应该讲"一去唔回头"定"一去冇回头"

感覺兩句話還是有一點區別的, “唔”相當於“不”,是主觀感覺,可能是真的“不”,也可能祇是自己感覺“不”。 “冇”相當於“沒有”,是客觀現實,“沒有”就是“沒有”。 如: 佢一去唔回頭。(他不想回來,所以不回來。) 佢一去冇回頭。(他已經失蹤了。)

"一去不回头"应该讲"一去唔回头"定"一去冇回头" 我一直都係讲“一去冇回头”,从未听过一去唔回头喎。 他不想回來,所以不回來。我会讲成係“佢去咗就唔会番嚟。” em12: em12: em12:

我唔知道煲冬瓜“一去不回头”除咗字面意思之外重有无其他意思 而粤语,正如楼上所讲,一般人都只会讲“无回头” 喺粤语里面,除咗字面意思,形容一个人走咗唔翻来,重可以形容物件出借之后唔会归还。 呢个亦都系粤语歇后语入面好出名嘅“刘备借荆州——一借无回头”嘅另一种讲法 至于星梦羽讲“无”同“唔”有主客观嘅区别,好想听下你嘅见解,可以举多啲例证出来嘛?

同意夢星羽嘅意见,“一去唔回头”同“一去冇回头”系有唔同嘅。前者系指走嘅态度坚决,而后者系指走咗之后冇咗音讯。 superjill叫举多啲例子,我可以举两个: 佢嬲爆爆噉走,一去唔回头。 佢话出去一阵,结果一去冇回头。 不过,粤语里面比较少讲“一去唔回头”,而“一去冇回头”已经成为一句常见嘅用语。

一去唔返轉頭,噉就有人會講。。。

highyun你理解错咗我意思 我系叫佢举多啲“无”同“唔”嘅区别 而唔系“一去唔回头”同“一去冇回头”嘅区别 佢话系有主客观之分,我想听下点解啫 总系觉得佢嘅解释有啲怪

Re:[求助]"唔紧要"可否讲"

我就舉個今天剛剛碰到的例子: 我的小外甥今天扭計不想去補習,他說:“我唔返學!” 注意,他使用了“唔”, 雖然他主觀願望上是不想去上學的,但最後他還是得去上。 如果他回到家後說“我冇返學!”的話, 那問題就大了, 那就是他不上學這個客觀現實已經發生了。 幸好他沒說這句,否則籐條炆豬肉。

"好久不见"系咪讲"好耐唔见",或者"好耐冇见"都可以呢?

夢星羽 原来系北大中文论坛嘅座上客~ em2:

"大声夹冇准"系咪应该讲"大声夹唔准"先啱呢?

joey在2006-3-21 20:05:04說道:[br]"大声夹冇准"系咪应该讲"大声夹唔准"先啱呢?
"大声夹冇准"系习惯用法,冇人会讲“大声夹唔准”。

“唔緊要”一詞,你係都要用“冇”開頭,可以講“冇相干”。