QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2207|回復: 6

[趣事趣物] 大家去到D同自己馬路唔同方向の地方有冇覚得好似反転晒???

即係好似我地香港D車係右軚、馬路係左上右落(跟英国),咁当我去到中国,見到D馬路、巴士(bus/公車)上車の門の方向等等,感覚就好似照鏡咁調転晒!!

而最唔慣嘅就係喺香港過馬路喺要望右先嘅!而喺中国就要望左!

e.g. 巴士D門我睇慣咗要喺駕車の左辺先順眼︰

http://www.kmb.hk/tc/club/playground_museum_1d.html
嘻嘻,靠自己习惯下啦
回覆 2# xiss

你有冇都曾経去過一D「反転地方」呀?
回覆  xiss

你有冇都曾経去過一D「反転地方」呀?
デンニ王子 發表於 2010-3-29 16:28

有啊.香港啰,我逢寒暑假都会落一落香港咖,内地香港嘅道路方向互相反转嘅
一時之間唔習慣香港左行,而我就唔習慣呢頭股市紅升綠降嘅標誌
有啊.香港啰,我逢寒暑假都会落一落香港咖,内地香港嘅道路方向互相反转嘅 ...
xiss 發表於 2010-3-29 17:29

yes!!!
一時之間唔習慣香港左行,而我就唔習慣呢頭股市紅升綠降嘅標誌
紮那魯剛多 發表於 2010-3-29 17:44

係呀,尤其是係過馬路唔習慣会比較容易車瓜!!