QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8675|回復: 8

[問音問字] 我想問「宜家」有冇正字㗎?

啲人成日都用(現在)「而家」、「E+」、「宜家」「而加」==其實正字係乜?
宜家===如今
正字就係「而今」。「而」读「依」係变调,就好似「乞儿」个「儿」都係读「依」。「今」读「家」嘅情况都发生喺「今下(家下)」,「今阵(家阵)」上。
正字就係「而今」。「而」读「依」係变调,就好似「乞儿」个「儿」都係读「依」。「今」读「家」嘅情况都发 ...
neolite 發表於 2010-3-28 19:20

文法上,如今比而今要源遠流長得多,《史記》裏面就有好多地方用 如今 。

而且 「如」 在很多子方言中發音都系 「而」

所以我認為 如今 比 而今確切一D
唔係历史越长就越正确嘎。中间转个弯反而令人更加难理解,事实上係有「而今」尔个词啊嘛。钟意用边个,见仁见智啦。
都係覺得用「宜家」好啲 。。。。。!
正字就係「而今」。「而」读「依」係变调,就好似「乞儿」个「儿」都係读「依」。「今」读「家」嘅情况都发 ...
neolite 發表於 2010-3-28 19:20

原來「而家」嘅正字係「而今」。呵呵,學到嘢!
而家 家下
我读 如 yi,读而 i,现在读 iga,所以我认为正字是 今。