QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5310|回復: 23

[趣事趣物] 大乡里出城不完全报告

本大乡里偷得浮生半日,坐个零钟头车,已经到咗中山市,问下当地人边度有好野食介绍,畀佢指我地去一间据说当地知名嘅食肆,佢话果度最出名系乳鸽,不过呢,呢个本地人见我有小小似白痴咁嘅款,就好温柔兼耐心咁问我:你食过乳鸽未呀?

......

我有咩得罪你呀,点解你侮辱我呀,信唔信我告你吖哪。

果个本地人介绍嘅,就系呢间喇:

未入到去,响门口就见到,D人响处(油)炸紧一个个好似汽球咁嘅物体,哗,本大乡里即时攞出部手机--影低先呀--乜汽球都拿来炸呀,后来先知道,原来D汽球状嘅物体,系煎堆来。

门口另一边呢个counter,响度整紧鲜腐竹。

呢度兼卖各式土产:

嗱,呢D棕,20蚊只:
呢D野唔使我讲喇:

重有呢D野,好似棉花糖:

另一张:

行入去入便,一睇,人头涌涌咁,要等位,咩金融风暴?照食。拿,下图系电子叫号牌,分别用粤、普、英三语来叫号,睇下个牌,就想象得到平时几墟冚喇:

一边等位,一边周围影呀影,话明系大乡里。拿,呢D系「鱼包」,用鱼肉制作外皮,里边包住D肉类。。。

下图系制作「鱼包」D材料,即整即卖:

好唔容易叫到我地喇,呢个系我地点嘅豆腐,号称系用矿泉水加入,并用石磨磨成嘅:

以下呢碟点都睇唔清嘅不明物体,系酒家嘅名菜,叫紫苏骨,不过本人唔系几识欣赏:

当然唔少得就系要试下最出名嘅乳鸽喇,酒家声称采用13日大嘅BB鸽,26蚊只,打死我唔会一次过食两只喇:

其他海鲜省略,价钱同广州差唔多。

下图系洗手间嘅粤式标志:娘。咁样嘅表述方法,本大乡里系第一次见,所以即时影低佢,话到明系大乡里咖啦。

呢个字用得好呀,好就好在,一个字可以涵盖咗「小姑娘、大姑娘、老姑娘、新娘、伴娘、老大娘」,所以不同年龄段嘅人物高度浓缩咗响一个字度。犀利。

不过男洗手间就。。。。

「郎」,似乎包涵性无「娘」字咁大啵。。。。。除咗「儿郎、郎君、色狼、食野太郎」。。。似乎都反映唔出个覆盖性。为此,本人响呢度向各位征集一个可以涵盖晒不同年龄段男性称谓嘅字,来代替呢个「郎」字,好唔好?

本人已经谂到一个合乎上述要求嘅字,摆响二楼啦。
遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復
哈哈,你食过乳鸽未?我都好钟意食咖,下次带埋我!
尋風玩中山游?
用番男字就得啦
老佛爺點計?
睇落好似好好食喎~
娘~郎
回覆 1# 柳寻风

haha~~ 用「郎」与「娘」好特別喎!!!
哈哈,你食过乳鸽未?我都好钟意食咖,下次带埋我!
不关云和月 發表於 2010-3-28 00:32

真事来呀,果个人十足十一个金鱼佬咁呀,「小妹妹,你见过金鱼未呀?叔叔带你去睇金鱼呀吓」。。。咁。

云月,我畀人当街侮辱呀, 真系黑仔喇。
尋風玩中山游?
xiss 發表於 2010-3-28 03:12

自己唔动下脑筋谂答案,靠灌水来装睇,鄙视。
老佛爺點計?
雨夜街燈 發表於 2010-3-28 09:30

系啵。。。。

噉嘅话,老佛爷都入得咯。。。。。。

得佢一个可以例外咋。。。。
回覆  柳寻风

haha~~ 用「郎」与「娘」好特別喎!!!
デンニ王子 發表於 2010-3-28 15:42

系嘅。。。

不过外国人更有创意一D:女洗手间用倒「品」字型嘅三块树叶做标志,而男洗手间用一块树叶做标志。
睇落好似好好食喎~
寶寶 發表於 2010-3-28 12:59

呢煲野睇到我流晒口水喔。。。不过我唔敢食。
有興趣試下魚包
回覆 10# 柳寻风

你答佢:我未见过金鱼,不过见过金鱼佬,面前就有一条!
個中山佬點知你有少少白痴??哈哈
個中山佬點知你有少少白痴??哈哈
cingsan 發表於 2010-4-1 22:07

果个人只眼有问题之嘛。。。。
呢煲野睇到我流晒口水喔。。。不过我唔敢食。
柳寻风 發表於 2010-3-28 19:06

點解唔敢食嘅?係咩肉嚟o架?
鱼包,系咪啫系鱼皮饺啊!