QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5670|回復: 15

[詞彙及文法] 粤语:「冻」和「赤」,边个更加冻?

昨晚,喺电视「心水保姆」里听一个保姆讲「赤水」,唔知佢系边处人,讲嘅系乜嘢粤语,但广州人冇人咁讲,一下未反应过来,但后来一想,佢讲嘅喺冻水。
老广州人旧时讲:啲水好冻,或者讲:啲水好「赤」,现在年轻人未必会咁讲,但旧时经常咁讲,而且一般讲「赤」系比冻更厉害啲。
天气一冻,老人家会讲,「今日好冻,手脚都「赤」晒。」或者讲「今日真系冻,「赤」手「赤」脚咁」。
不过依家都好少「赤」手「赤」脚啦。天气变暖丫嘛。
好似仲有个『赤冻』一词,(虽然少听)
我去咗上海之後冬天就真係幾「赤」嘅……
「凍」好似唔一定好凍,好似「凍滾水」咁

'赤冻'---- 回想春节阵时,某个时段 极其寒冷(以本地计),个手经常露风,冻到手背红晒 兼 麻木,手指关节都唔郁得,
故若有『赤冻』一词,睇怕 可能都系指『(皮肤)冻到红(兼手部麻木)』,该『赤』可指『红』而非 另词中的『某种刺激感觉』(例如『赤痛』一词中之『赤』)

------
一楼所言「老人家会讲,「今日好冻,手脚都「赤」晒。」或者讲「今日真系冻,「赤」手「赤」脚咁」。」,
            中之『赤』,可能 半指『(程度更) 冻』,半指『(皮肤)红』, 或者 字意中 八成指『(皮肤)红』

------
本人而言,似听过『赤冻』一词,
本人断估,可能系咁样:
   「冻」字系温度感觉,(与『热』字相应)
   「赤」字系(形状 式的)程度用字,(代表「(冻到红色这样的)很/非常」)但可能非『温度用词』,原本 可能 不可以独立使用,
   「啲水好赤」可能全句应「啲水好(似赤咁)冻」(即使未摸该水,也可以意指:啲水睇怕都会冻到赤),                以「赤(冻)」一字 来简称「赤冻」,一如「咩事」,可能系「咩嘢事」之简称,

若此成立,则主贴题「「冻」和「赤」 边个更加冻」, 全句应是「「冻」和「赤冻」 边个更。。」
未知可否,也请指点一二,
赤指朱紅色。天氣一凍只手會因血液唔流通噶關係而變紅。我地講凍到手好赤,原意應該系指凍到只手赤咁紅,其實只系用赤加深凍噶程度。平時口語省略將手凍到好赤,直接就講手好赤。我認為赤本來系無凍噶意思,只用來修飾而已。又比如講整傷只手,我地講只手赤赤痛,個赤字又只系形容痛噶感覺,赤本來亦都無痛噶意思
單一個「赤」,其實有「紅色」、「裸體」等意思。

譬如我哋成日講「赤」手「赤」腳嘅「赤」就係「赤裸」中嘅「赤」。

而粵語之中嘅「赤」重有痛嘅意思,例如「肉赤」,表示「心痛」。樓上所云應為「赤痛」,因有云「赤赤痛」

所謂凍到「赤」則應指凍傷,凍傷,自然痛啦,噉重唔「凍到『赤』」咩。
好似可以话『头赤赤o甘』 am i right??!!??
爾個字之前爭論過啦。赤 本字為 刺。赤痛即刺痛:

刺【唐韻】【集韻】【韻會】【正韻】七迹切,音磧。穿也,傷也。
爾個字之前爭論過啦。赤 本字為 刺。赤痛即刺痛:

刺【唐韻】【集韻】【韻會】【正韻】七迹切,音磧。穿也 ...
melop 發表於 2010-6-13 02:37

笑到肚赤都係刺?

回覆 9# 外外星人

估計都係啩。。。一般 「刺痛」就特別強調有一種針刺的感覺。冰水刺激皮肉的感覺就最適合爾個詞啦。。。好似未聽過有笑到肚赤之講法。。。
回覆  外外星人

估計都係啩。。。
melop 發表於 2010-6-13 03:17

畀唔畀估唔係呢?
畀唔畀估唔係呢?
外外星人 發表於 2010-6-13 03:20

。。。總之刺痛廣州話就讀 「赤痛」啦,爾樣可以肯定。至於個肚「赤」,我未聽過此講法。
。。。總之刺痛廣州話就讀 「赤痛」啦,爾樣可以肯定。至於個肚「赤」,我未聽過此講法。 ...
melop 發表於 2010-6-13 11:38

畀人「刺」到就實痛啦!「赤」同痛好似兩樣嘢喎!噉唔知你又聽過未呢?
畀人「刺」到就實痛啦!「赤」同痛好似兩樣嘢喎!噉唔知你又聽過未呢? ...
外外星人 發表於 2010-6-13 21:41

是兩樣感覺啊,「赤」就係好似針扎的感覺那樣咯。。。
赤,可能系古語遺留嘅發音。
因為系部份山區,有赤等同於涼、凍、溫度低等嘅意思。
例如,話一碗熱嘅粥擺咗好耐,會講:「粥都赤lar咯。」(粥都凍了),或者說「gen赤」,也是表示溫度降低的意思。

不過,呢類詞語一般是上咗年紀嘅老人家先至講,後生人好少用,幾乎唔識。
【赤】個本字系  刺