QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6751|回復: 19

[推薦]收藏鑒賞--早期香港蓮花樂隊LP

呢張可以話系最早出版發行嘅許冠傑嘅ep唱片之一。 許冠傑1966年加入lotus(蓮花樂隊),并且成為該樂隊嘅主音歌手 ,蓮花樂隊組成時為演奏樂隊,除咗主音歌手許冠傑以外,其他四名成員包括:周華年(主音結他)、張浚英(鼓手)、蘇雄(低音結他)、李松江(旋律結他)。1967年該樂隊以lotus名義為鑽石唱片公司(香港環球唱片公司及寶麗金唱片公司之前身)出版細碟《just a little》及《i’ll be waiting》而喺當時嘅香港樂壇上聲名大噪。以下展示嘅呢兩張圖片,就系小弟收藏嘅上述兩張英文歌曲ep細碟黑膠唱片:黑白嘅封面,倍添懷舊嘅色彩;當年甚少嘅唱片發行量,已令此唱片之市场價值不菲,頗具珍藏價值!

Re:[推薦]收藏鑒賞--早期香港蓮花樂隊LP

《i’ll be waiting》

《just a little》

唔知道各位又認唔認得出嚟,唱片封面圖片中,邊一位系當年年少有為、意氣風發、初露鋒芒嘅阿sam呢?

samkong真棒!永远支持!!!!

當時sam就有巨星風範,多謝指教

化灰都认得佢啦

永远支持!!!!

呢两张野珍贵啊,支持!

響北角果間專賣外語碟間鋪果度見過有呢d唱片賣啦,之不過價錢都好嗱唎

正啊!

今日無意之中翻睇咗呢個帖,覺得阿Sam其實喺蓮花樂隊時期,重有一張罕見嘅EP黑膠唱片好有需要在此向各位介紹一下,因為呢張EP細碟係阿Sam首次以個人歌手嘅身份嚟出嘅唱片,亦係阿Sam嘅首張EP細碟:
1970年許冠傑以個人身份為麗風唱片公司灌錄唱片《Interlude Life 》,由於麗風唱片公司喺上個世紀70年代后期已經結業,而之后又一直未有任何其他嘅唱片公司購買、承接其出版過呢張EP唱片嘅版權,該唱片上許冠傑演唱嘅嗰兩首英文歌曲---《Interlude》(麗風版,與平常聽嘅Polydor版本之編曲全然不同)及《Leaves That Are Green》,因為此2首歌曲並無收錄於許冠傑其後出過嘅任何專輯、精選輯及其他唱片中,更從未發行過CD版本,故成為真正嘅超級絕版歌曲!亦使到此張當年出版發行量本來就少嘅EP唱片,早已成為咗真正嘅超絕版唱片。現在已經極難尋覓到呢張唱片嘅芳蹤,絕對係相當罕有之物,其珍藏價值非同尋常!

?

?

我听S兄说过主音結他手周華年在1987年就死了..

呢張碟睇黎真係稀有喇~~
我好鍾意聽麗風版嘅Interlude。
阿SAM的英文歌应该就是乐队时期的作品吧?
这么惊贵的EP碟,点解嗯将大碟图片放上来?
呢張EP上嗰兩首歌,就只有呢張EP上有,但從未收錄過在任何大碟上,絕版歌嚟咖,唔存在有“大碟封面圖片”呢回事咖,哈哈,所以珍貴就珍貴喺呢度嘞。
不错喔
很珍贵的唱片!羡慕ing!