QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1969|回復: 3

[問音問字] 粤语位母语的朋友请进

小弟想问的问题就是,粤语声母:  n l t d x s q z j c 它们的舌位分别是怎样!
还有就是"系"字怎样说才正确,怎么听起来好像普通话的「hai」类似这类的发音!例如「酒」「久」「失」它的嘴型有什么讲究!
是不是舌头到位音调自然就会正确?谢谢了!!
並未見過「j、q、x」嘅聲母,莫非樓主係從普通話去理解呢啲聲母嘅。廣州話無「jqx」,只有「zcs」,應該同普通話嘅相近,但請注意呢三個音都可拼喺「i」前面,發音聽係新似似哋普通話嘅「ji qi xi」。
至於「係」字,請發「hai」嘅時候嘴形細啲,如英文「bus」嘅「u」嘅發音再加個i喺後面。其餘九、酒之類,亦係前面嘅音類似,只係後面係個u嘅音。
另外,n、l嘅發音我係成日分唔清嘅,而且有相當一部分人會分唔清。
某些拼音方案,zcs后接i的时候,拼作jpx,主要受汉语拼音方案的影响,见《广州话字典》(印象中是一本黑色32K的书)。
粤语的「系」hai = h+a+i , a(阿)发音短,i(衣)发音长
普语的「嗨」hai,相当于粤语的haai, a发音长,i发音短

你可以试读「哈依」来控制a或i的长短,就会出现hai和haai的区别。

其他原理一样的