QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6654|回復: 14

[文學精品] 麥兜嘅少年時代

麥兜嘅少年時代 麥兜,字仲肥,香港 九龍人也。生時,有膠兜盤旋,飛到頭上,因以為名。未彌月,金融風暴,冇晒錢,母麥太抱兜四處避債,中途問人借錢,養家,好辛苦。 兜讀唔成書,好多嘢講。天資愚蠢,強記書傳,尤好《黃巴士》及兒童快報。家貧,拾薪為燭,誦習漫畫,不寐。生有神口,未冠,能吃包三百斤。學英文於miss chan。chan寫三句,皆正確,以示兜;兜拿筆一寫,錯文法,再寫,又錯。chan大驚,以所愛鋼筆贈之。兜由是益自練習,重係寫錯。 未幾chan死,兜感動不已。每值聖誕,必俱火雞,詣chan家,玩又笑;又用chan所贈鋼筆,寫三句,重係錯。母知而義之,撫其背曰:「使汝異日要作選擇,雞髀還是讀書乎?」應曰:「惟大人許兒選擇雞髀,何事不可為?」 原文: 岳飛之少年時代 岳飛,字鵬舉,相州 湯陰人也。生時,有大禽若鵠,飛鳴室上,因以為名。未彌月,河決內黃,水暴至,母姚氏抱飛坐巨甕中,衝濤乘流而下,及岸,得不死。 飛少負氣節,沉厚寡言。天資敏悟,強記書傳,尤好《左氏春秋》及孫 吳兵法。家貧,拾薪為燭,誦習達旦,不寐。生有神力,未冠,能挽弓三百斤。學射於周同。同射三矢,皆中的,以示飛;飛引弓一發,破其筈;再發,又中。同大驚,以所愛良弓贈之。飛由是益自練習,盡得同術。 未幾,同死,飛悲慟不已。每值朔望,必具酒肉,詣同墓,奠而泣;又引同所贈弓,發三矢,乃酹。父知而義之,撫其背曰:「使汝異日得為時用,其殉國死義乎?」應曰: 「惟大人許兒以身報國家,何事不可為?」

Re:麥兜嘅少年時代

我鍾意呢種文章風格,文言文同粵式白話文並用,我自己有時寫嘢都係用呢種方式。。。

好过瘾 desmond改写乎?

「惟大人許兒選擇雞髀,何事不可為?」 該豬竟暁如此作句?~打死本豕亦不信焉!~

今日睇返呢張舊帖,仍覺非常有意思。

改寫後真係好搞嘢喎。

余生呢排經常翻粵舊帖喔~

因為呢排整理舊帖分好專題,所以睇返好多舊帖。
改寫後的文章真係好好笑,謝謝。
  因為文言文有佢古雅嘅好處,而英文就增加活潑性,兩者相得益彰,所以好睇。
翻到張咁經典嘅帖出嚟~笑死我~邊個改噶?

有趣

搞笑中有幽默,幽默中又有風趣的一面啵。

另是,兩篇文章都有這樣:家貧,拾薪為燭。

[em07][em09]

哇!~又有人鞭尸!~

不過眞係好鬼得意~哈哈~~豬都係得意啲嘅~!~~

[em35]

出漫畫都可以有益於世 ?

誒詒(怡 倚),依然有不解之處喎,都讀唔成書,何以會有雞脾食 ?

或言:搞漫畫都有出路祇(姐聲),都可以搵到食祇。

(又係既,幽默風趣得來又唔犯駁,才是得意搞笑版之作呀。)

[em08][em12]

[此帖子已經被作者於2007-2-13 22:53:50編輯過]