QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3401|回復: 8

[正字本字] 问两个字。

1.如估唔服气,我哋讲:好唔(奋)气。呢个(奋)字点写? 2.潜水又叫“mei”水,有句话叫:mei过珠江唔湿身。呢个mei字点写?

Re:问两个字。

漢語有「不忿氣」。 至於mei6﹐《廣州話方言詞典》用「昧」﹐但完全冇意思。 首先﹐有一個「𠬛」字(「沒」字除去三點水)﹐篆書寫「𠬸」(上回下又)。下便我用(上回下又)代替冇三點水個「沒」字。 《說文》分開﹕ ①「𠬛(上回下又)﹐入水有所取也」﹔ ②「𩑦(上回下又+「頁」)﹕內頭水中也」﹔《段注》﹕「與水部之沒義同而別」 ③「沒」﹕沈也。從水從(上回下又)﹔《段注》﹕「沒者全入於水」。 《段注》﹕「今則𠬛(上回下又)、𩑦(上回下又+「頁」)廢而沒專行矣。」 所以我認為應該用「沒」﹐異讀mei6。

唔该晒! 而家识写啦: 1.好唔忿气。 2.没水过河南。没过珠江唔湿身。 em12:

觉得用个“没”字唔系几妥。呢个“没”,粤语只读mut6,国语里面都有“淹没”呢个词。mei6水个mei6应该另有其字。

「沒」粵語讀mut6﹐但編《粵語審音配詞字庫》其中一個學者話﹐「沒」又異讀mei6。我哋或者認為一個學者太少﹐但「巧」讀kiu2都係淨有一個學者噉講。 另外﹐《段注》改正讀音﹕「(上回下又)﹐讀若沬(氵未)。沬(氵未),各本作沫(氵末)。」 根據《粵語審音配詞字庫》﹐呢個沬(氵未)讀mui6。所以﹐就算「沒」今日讀mut6﹐最低限度有過一個mui6音。《廣州話方言詞典》嗰個「昧」都係讀mui6。mui6同mei6就接近得多。

今日查咗一下《广州方言词典》,第142页上写住: [没] mei 潜水:~水 | ~落水底 | 识水性嘅~得好耐 || 集韵队韵莫佩切:“沉溺也” 我谂,用“没”冇错,至少有一本词典证实。

[没] mei 集韵队韵莫佩切:“沉溺也”
集韵队韵都系读mui6,解为“沉”或者“溺” “没水”就应该系用咗沉嘅意思 “没”字可能系本字

我認為應該是“沕”字。 沕,潛藏也。《集韻》作莫佩切。 襲九淵之神龍兮,沕深潛以自珍。——賈誼·弔屈原賦

晕低。 查《粤语审音配词字库》,沕读mat “物”。查简装《新华字典》,冇“沕”字。查unicode (www.unicode.com),沕发mat6、 mei6音。意思系 deep, (cantonese) dive。但unicode係英文网站,懂嘅人唔多。查《国语辞典》,沕冇潜水嘅意思。 碰到生字,大家都会去查字典。如果我写“沕水”,人哋真係唔知我噏乜。“沕”有可能係本字,但“没”应该係常用字。