QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: aaa

[說粵全傳] 我公司有几个客家人

Re:我公司有几个客家人

都系dada讲野岩听d. 呢种唔识讲粤语既捞客家我都第一次见,唔知系个别现象定普遍现象,咪系度写下罗. 想同大家倾下呢个问题者

aaa在2006-3-28 23:40:24說道:[br][quote]南粤高凉仔在2006-3-9 17:06:22說道:[br][quote]加菲貓在2006-3-9 11:02:59說道:[br]樓主有哋歧視態度啊。 如果咁講,我哋呢啲北方人,更加係撈人啦。咁唔知樓主點睇我哋呢? em14:
阁下大可不必动气,人生在世,没滴偏见系难免的.偏见,唔系呢度,就系其它方面都会有的. em2:[/quote] 知唔知自己翕乜野啊[/quote] 我对地域没偏见,对宗教却有偏见, 系呢度我没偏见, 系第二度我有偏见. 做人没滴错,仲算系人咩? 岂不成左神. 明未啊?

佢哋呢啲客家人,败坏自己文化啊。“同事之间讲客家话,同仔女讲普通话。”根本就係睇唔起客家话,佢哋啲后代惨囖,自己嘅母语就噉毁咗喺佢哋父母身上。悲哀! 真係反面教材啊。

我觉得客家人还可以

libran在2006-4-8 13:06:49說道:[br]我觉得客家人还可以
大部分客家唔错,少部分就系混帐.从客家人对白话的态度就可以睇的出.

beyond在2006-4-1 8:31:19說道:[br]佢哋呢啲客家人,败坏自己文化啊。“同事之间讲客家话,同仔女讲普通话。”根本就係睇唔起客家话,佢哋啲后代惨囖,自己嘅母语就噉毁咗喺佢哋父母身上。悲哀! 真係反面教材啊。
beyond兄此言錯矣,喺廣東三大方言當中,客家話的傳承我覺得係比較好嘅,雖然好多人喺珠三角學習工作經商,比較少使用客家話,但係喺梅州呢片純客家話嘅地帶,客家話具有比較大嘅穩定性,再者,粵語受到比較大嘅外來方言(文化)嘅衝擊,但係梅州經濟比較落後,從而喺人員流動方面就唔會好大,其語言受到嘅衝擊都係比較少嘅。 另外,我覺得好多人根本就唔了解客家人而喺呢度亂啽,我希望大家應該喺了解他人(唔單指客家人)嘅基礎之上再發表自己嘅觀點,唔係畀人一種唯廣府人至上,排外(族)嘅感覺。 世界上任何一種民族,人種,方言都係平等嘅。

同意虫子的讲话.

蟲子在2006-4-12 21:52:17說道:[br][quote]beyond在2006-4-1 8:31:19說道:[br]佢哋呢啲客家人,败坏自己文化啊。“同事之间讲客家话,同仔女讲普通话。”根本就係睇唔起客家话,佢哋啲后代惨囖,自己嘅母语就噉毁咗喺佢哋父母身上。悲哀! 真係反面教材啊。
beyond兄此言錯矣,喺廣東三大方言當中,客家話的傳承我覺得係比較好嘅,雖然好多人喺珠三角學習工作經商,比較少使用客家話,但係喺梅州呢片純客家話嘅地帶,客家話具有比較大嘅穩定性,再者,粵語受到比較大嘅外來方言(文化)嘅衝擊,但係梅州經濟比較落後,從而喺人員流動方面就唔會好大,其語言受到嘅衝擊都係比較少嘅。 另外,我覺得好多人根本就唔了解客家人而喺呢度亂啽,我希望大家應該喺了解他人(唔單指客家人)嘅基礎之上再發表自己嘅觀點,唔係畀人一種唯廣府人至上,排外(族)嘅感覺。 世界上任何一種民族,人種,方言都係平等嘅。[/quote] 廣東話有外來的詞彙是足証我族群的進化与發展力強。語言守舊是族群的落後,這很容易受到發展的社會淘汰。

廣東話有外來的詞彙是足証我族群的進化与發展力強。語言守舊是族群的落後,這很容易受到發展的社會淘汰。
甘现在粤语受普通话的影响, "塘未"讲成"蜻蜓", 甘到底系好仲系坏呢?

份人几坦诚

南粤高凉仔在2006-3-30 23:09:33說道:[br][quote]aaa在2006-3-28 23:40:24說道:[br][quote]南粤高凉仔在2006-3-9 17:06:22說道:[br][quote]加菲貓在2006-3-9 11:02:59說道:[br]樓主有哋歧視態度啊。 如果咁講,我哋呢啲北方人,更加係撈人啦。咁唔知樓主點睇我哋呢? em14:
阁下大可不必动气,人生在世,没滴偏见系难免的.偏见,唔系呢度,就系其它方面都会有的. em2:[/quote] 知唔知自己翕乜野啊[/quote] 我对地域没偏见,对宗教却有偏见, 系呢度我没偏见, 系第二度我有偏见. 做人没滴错,仲算系人咩? 岂不成左神. 明未啊?[/quote]份人几坦诚

蟲子在2006-4-12 21:52:17說道:[br][quote]beyond在2006-4-1 8:31:19說道:[br]佢哋呢啲客家人,败坏自己文化啊。“同事之间讲客家话,同仔女讲普通话。”根本就係睇唔起客家话,佢哋啲后代惨囖,自己嘅母语就噉毁咗喺佢哋父母身上。悲哀! 真係反面教材啊。
beyond兄此言錯矣,喺廣東三大方言當中,客家話的傳承我覺得係比較好嘅,雖然好多人喺珠三角學習工作經商,比較少使用客家話,但係喺梅州呢片純客家話嘅地帶,客家話具有比較大嘅穩定性,再者,粵語受到比較大嘅外來方言(文化)嘅衝擊,但係梅州經濟比較落後,從而喺人員流動方面就唔會好大,其語言受到嘅衝擊都係比較少嘅。 另外,我覺得好多人根本就唔了解客家人而喺呢度亂啽,我希望大家應該喺了解他人(唔單指客家人)嘅基礎之上再發表自己嘅觀點,唔係畀人一種唯廣府人至上,排外(族)嘅感覺。 世界上任何一種民族,人種,方言都係平等嘅。[/quote] 我并非要畀大学唯廣府人至上,排外(族)嘅感覺.客家地区多数系封闭,落后既地区,文化意识形态上难免有滞后既地方.而潮汕地区对住大海,都算开放地区,而且潮汕人有天生既外出经商文化,所以都唔会落后去边. 虫子,生系乡下又唔系你既错,我地点会歧视你者. 塘未"讲成"蜻蜓", 说明广东系度经受冲击,系冲击中进化.一种未曾经受冲击既语言,一系去左外地就唔识讲自己母语,一系就算系家乡见到好多新生事物都唔识用母语表达