QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3120|回復: 10

[其它] [注意]广州话有振兴的必要吗?如何振兴?

http://club.gztv.com/index?b=function&t=104996&i=104996&p=1&page=1&mp=/read 大家快啲去发表意见 讲得好或者会喺电视度读出 截至时间大概2.28中午 呢个系我嘅发表 无论如何都有必要,原因好多人都讲咗,唔再多讲,在我看来,提出呢个话题或多或少都同推普有关,但系是否推普嘅错呢? 唔系,推普并不包含同时都唔应该有废除其他方言意思。 于是我觉得要“振兴粤语,从娃娃抓起”、“粤语国语两手抓”: 1、同细路仔有关嘅频度同埋节目应该多啲播放粤语节目,例如卡通、游戏节目…… 2、创作多啲粤语儿歌,题材元素要广泛 3、中小学幼儿园要有适当穿插粤语嘅知识,譬如语文、历史、地理、美术、音乐 3-1、喺音乐课介绍粤剧 3-2、语文课介绍生字嘅粤语读音、简单介绍粤语嘅历史 4、多发行吸引中小学生嘅粤语知识图书,例如:粤语歇后语、习惯语、俗语、粤文化故事…… 如果做到以上几点,粤语不振亦兴!

Re:[注意]广州话有振兴的必要吗?如何振兴?

可惜已经截止咗。。。。 其实我有好多嘢想讲,但系又唔想去讲,因为怕讲咗都冇人读出嚟。 所以。。。我都系想将我所有想讲嘅嘢留喺粤语协会度讲,希望终有一日粤语协会可以名扬天下。

结果都无读我嗰篇出来,始终都系唔够文采……

咁又点? 连陈sir都发错音, 将“尘埃(oi)”读成“尘ai", 粤语今次真係唔慌唔“唉”嘞。

講到「塵埃」﹐《粵語審音配詞字庫》話「埃及」讀oi1及。雖然佢同時話「埃」可以異讀為aai1﹐但我從未聽過人講「oi1及」。

dada在2006-3-7 17:01:44說道:[br]講到「塵埃」﹐《粵語審音配詞字庫》話「埃及」讀oi1及。雖然佢同時話「埃」可以異讀為aai1﹐但我從未聽過人講「oi1及」。
香港嘅新闻报道员的确系讲[oi1及]。

em4:

Re:[注意]广州话有振兴的必要吗?如何振兴?[討論]

大家好! 作为一位外地人(学生),我不知道我有冇资格和你们討論这个问题。 我认为粤语很好,我很喜欢看繁体字,让我感到这才是中国的语言文化。(个人看法) 振兴广州话到没必要的,要发扬广州话,广州话必定是一种方言,怎么说我们湖北也有湖北话呀! 我不知道你们广东人想不想让其它省的人学广州话??? 这个网站就好找到啊,在湖北——

hoevin在2006-3-8 10:56:17說道:[br]大家好! 作为一位外地人(学生),我不知道我有冇资格和你们討論这个问题。 我认为粤语很好,我很喜欢看繁体字,让我感到这才是中国的语言文化。(个人看法) 振兴广州话到没必要的,要发扬广州话,广州话必定是一种方言,怎么说我们湖北也有湖北话呀! 我不知道你们广东人想不想让其它省的人学广州话??? 这个网站就好找到啊,在湖北——
外省人学讲粤语,呢个我地当然高兴,但系前提必须系佢系广东工作或定居.否则学左粤语对佢又有咩作用呢?学完就忘记.

Re:[注意]广州话有振兴的必要吗?如何振兴?[分享]

大老: 你讲的好啱,正是我准备到广东工作,所以才想学白话嘅  我的父母都在广东工作,我的姑父系广东人,我好想快点学好白话.  广东的天气很好,我非常喜欢呢度.  祝你:天天开心!

h3在2006-3-7 10:04:07說道:[br]咁又点? 连陈sir都发错音, 将“尘埃(oi)”读成“尘ai", 粤语今次真係唔慌唔“唉”嘞。
陈sir啊,陈sir,你身为广州人,讲普通话就够晒标准喇,但广州话就认真唔掂!真系怕你教坏细路啊。