QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2818|回復: 8

[問音問字] [求助]請教幾個親屬稱謂

唔好意思﹐我想請教幾個親屬稱謂。 第一代   我亞爺  乙(我叔公)  丙=乙妻舅 第二代   我亞爸    …     丁=丙之子 第三代    我     …     戊=丙之孫 我點稱呼丙、丁、戊呢﹖表舅公、表舅父、表弟﹖戊又點稱呼我亞爸﹖

Re:[求助]請教幾個親屬稱謂

dada,请睇呢篇文章: http://www.cantonese.asia/school/canbasic/ungoo/practical2.asp 我一直唔肯将呢篇文章发上网,系怕好多无耻嘅人攞咗嚟周围贴,当系佢自己嘅成果。

多謝提供。好多嘢睇。 第一代   我阿爺  乙(我叔公)  丙=乙妻舅 第二代   我阿爸    己     丁=丙之子 第三代    我     庚     戊=丙之孫 己係我堂叔﹐庚係我堂弟。 「阿婆、阿嫲的兄弟﹕舅公」﹐即丙係我堂弟嘅舅公﹐又即係我嘅舅公﹖ 丁係己嘅表弟(兩兄妹嘅仔)﹐即丁係我堂弟嘅表叔﹐又即係我嘅表叔﹖ 戊係我堂弟嘅表弟﹐亦即係我嘅表弟﹖ 另外﹕「姑婆、姨婆的丈夫﹕丈公」。原來真係有「丈公」﹖上幾個月﹐喺一個家庭聚會﹐我哋覺得「丈公」冇意思。我返嚟查字典﹐見到「姨公﹐稱謂。稱姨婆的先生。」所以我提議將「丈公」改為「姨公」﹗

頭都大埋~~~~我不嬲都唔識叫呢啲稱謂... 次次都係婆婆叫我地小朋友嗌乜就乜, 重記得細個時, 有一次, 婆婆指住個同佢差唔多年齡既婆婆, 要我地嗌八婆, 搞到我支支吾吾都嗌唔出,剩係得傻笑,原來婆婆唔係太鍾意個親戚(好似係公公既排行第八既妹妹) em2: em2:

我好多都識叫,事關我都有唔少祖輩代嘅親戚,不過而家過咗身嘅已經七七八八嘞。而家嘅家庭多數祇生一個細路,確實少咗好多親戚關係。。。

我之所以识咁多,系因为我阿妈嗰边屋企有12兄弟姐妹,啲关系好复杂。叫我“表叔”嗰啲,年纪大过我,呢啲人叫我老窦就系叫“丈公”喇。 呢度未听过“姨公”呢种讲法,其实“姨丈”、“姑丈”都有个“丈”字,所以综合呢两个称呼,叫“丈公”非常适合啊,去到咁疏嘅关系,冇必要分“姑公”定“姨公”喇啩? 各位兄弟姐妹,有冇更多亲戚关系补充啊?

姨公、丈公嘅叫法都有,其實都唔算太複雜。我廣州嘅丈公前幾年先過身,佢就係我老竇嘅親姑丈;至於姨公就係阿嫲個姐夫或妹夫,我都係噉叫。。。

kathy話﹕「次次都係婆婆叫我地小朋友嗌乜就乜。」而家係我哋嘅責任喇。 em8:

我屋企人嘅叫法同余ok嘅一樣。 亞媽嗰邊嘅家姐叫“姨媽”,佢老公叫“姨丈”。 亞爸嗰邊嘅家姐叫“姑媽”,佢老公叫“姑丈”。 “姨丈”同“姑丈”嘅老竇我都未曾叫過,所以亦未曾嗌過。 即使係去到咁疏嘅關係,稱謂呢家嘢都要分得好清楚。 舊時老人家派請帖就用“尊稱”嚟寫。我認爲應該分開嗌“姨丈公”同“姑丈公”。