QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3338|回復: 11

[其它] [原創]  我0地既母语情结呢?

《最後一课》,呢篇课文相信大家都学过,距系法国作家都德既小说,距写到普法战争,法国战败,阿尔萨斯同洛林割让比普鲁士,根据柏林当局既命令,呢两个地方既学校将取消法语课,改上德语课。我既印象中,果种学习氛围,并无因为甘而变得苍凉,反而系每一个学生都认真听课所休现出黎既母语情结深深甘打动左我。 近日,睇到一篇文章,讲述既系作者去到巴黎,亲身感受到法国人既语言感情,距话无论系户外公共标志、广告、招帖等全部都系用法文,英文都唔多个。就连去洗手间,你用英文问,距都系用法文回答(距系听得明英文架),并唔系话法国人专登为难,而系距体现左一份情怀,甘就系母语情怀。 甘我地既母语情结呢?曾系网上睇过一篇文章,话广州人守唔住粤语,而香港人就可以守住粤语,真系甘咩?我并唔认同,香港比英国统治既五十年,无论系政治上,经济上,文化上都已经渗入左香港人既日常生活领域中。连语言都唔例外,就睇而家既香港人讲一句粤语会夹杂住一个英文,试问甘样算唔算守得住自己既母语啊?我地亦唔好五十步笑一百步,睇番中国既其他地方,呢种现象已经系习以为常。听一外国友人讲过一句话:我国既野点解黎左中国之後会变左味架?你叫我点答距啊,你教我喇。。。。唔通话中国人有创新精神啊? 无论过去定系而家,法国人都可以保存呢一种情结,并唔会因为时代变迁而倒退,甘我地既母语情结呢? 抱歉,因特殊情况唔可以用标准打法,请见谅!!!

Re:[原創] 我0地既母语情结呢?

講得好~ 我覺得呢個問題同一個國家地區強唔強盛都有關係... 法國強盛,又覺得法文優雅,引以自豪,所以法文地位就高... 不過,而家法文地位都比英文威脅緊...

我不这样认为,我北方人,讲普通话的,现在在学粤语。 你说的法国这种做法,我觉的不太好,你问问题,他回答一个你听不懂的话,这不算是礼貌吧。 多会一门语言没什么不好的,又不一定什么时候都说自己的母语,人要变通,你是广东人,一人用普通话问路,你会说国语,难道用广州话回答他吗?如果他听得懂就没的说了,他要是听不懂,你再用普通话解释一下,有点麻烦吧,不是吗? 自己的母语就是母语,这是永远都不会改变的,到也没必要太强调了,不会绐人一种自诩的感觉吗? 你们打的文字我看得懂,我也会打,用五笔也好打。

ewsnake在2006-3-10 20:00:49說道:[br]我不这样认为,我北方人,讲普通话的,现在在学粤语。 你说的法国这种做法,我觉的不太好,你问问题,他回答一个你听不懂的话,这不算是礼貌吧。 多会一门语言没什么不好的,又不一定什么时候都说自己的母语,人要变通,你是广东人,一人用普通话问路,你会说国语,难道用广州话回答他吗?如果他听得懂就没的说了,他要是听不懂,你再用普通话解释一下,有点麻烦吧,不是吗? 自己的母语就是母语,这是永远都不会改变的,到也没必要太强调了,不会绐人一种自诩的感觉吗? 你们打的文字我看得懂,我也会打,用五笔也好打。
阁下所讲的呢种问题,的确存在. 我也觉得甘做的确好唔文明. 所以, 我一般会主动开口用粤语, 再睇对方的反应, 如果对方并唔识听粤语, 甘我就会用番普通话和佢对话. 如果对方识得听,仲识得讲粤语,甘佢好有可能也用粤语同我交流. 凡是"第一句就用粤语",可以为粤语争取最大的市场, 呢滴就系先声夺人的好处拉.

法國的確對法語自豪﹐一直想維護同推廣法語﹐例如進口貨一定要有法文說明書。不過﹐或者唔好將法國人嘅母語情結睇得太深。如果有法國人唔用英語答一個遊客﹐可能係佢唔鍾意喺本國講英語﹐但更可能嘅係唔會﹐或冇信心講英語。法國人嘅英語好差。 加拿大魁北克省講法語。魁北克畀英語區包圍﹐雖然吸收咗好多英語名詞﹐但有時比法國更積極維護法語。法國人隨口講weekend同e-mail嘅時候﹐魁北克人已經好耐用咗或造咗一個法文名詞。

Re:我0地既母语情结呢?

我嘅粤语情结糸买咗本<<广州音字典>>,睇咗五遍。又买咗本《广州方言词典》,读紧第二次。

南粤高凉仔在2006-3-10 23:31:22說道:[br][quote]ewsnake在2006-3-10 20:00:49說道:[br]我不这样认为,我北方人,讲普通话的,现在在学粤语。 你说的法国这种做法,我觉的不太好,你问问题,他回答一个你听不懂的话,这不算是礼貌吧。 多会一门语言没什么不好的,又不一定什么时候都说自己的母语,人要变通,你是广东人,一人用普通话问路,你会说国语,难道用广州话回答他吗?如果他听得懂就没的说了,他要是听不懂,你再用普通话解释一下,有点麻烦吧,不是吗? 自己的母语就是母语,这是永远都不会改变的,到也没必要太强调了,不会绐人一种自诩的感觉吗? 你们打的文字我看得懂,我也会打,用五笔也好打。
阁下所讲的呢种问题,的确存在. 我也觉得甘做的确好唔文明. 所以, 我一般会主动开口用粤语, 再睇对方的反应, 如果对方并唔识听粤语, 甘我就会用番普通话和佢对话. 如果对方识得听,仲识得讲粤语,甘佢好有可能也用粤语同我交流. 凡是"第一句就用粤语",可以为粤语争取最大的市场, 呢滴就系先声夺人的好处拉.[/quote] 完全同意。

Re:[原創]

南粤高凉仔在2006-3-10 23:31:22說道: 阁下所讲的呢种问题,的确存在. 我也觉得甘做的确好唔文明. 所以, 我一般会主动开口用粤语, 再睇对方的反应, 如果对方并唔识听粤语, 甘我就会用番普通话和佢对话. 如果对方识得听,仲识得讲粤语,甘佢好有可能也用粤语同我交流. 凡是"第一句就用粤语",可以为粤语争取最大的市场, 呢滴就系先声夺人的好处拉.
這位朋友的說話我認為非常的好,每個人與人交談的時候,一般會首先選擇自己的母語,待對方的反應再決定用何種語言(如果會的話),這樣是完全沒有問題的,我只是認為樓主所舉的例子不太好。 英國bbc不斷的宣傳標準英語口語,不過各地區還都是用自己的方言。這個例子我覺得要更好一點。 補充一點,就是說什么話還要看所在的區域,在粵語區,講粵語無可非議,但是到了其地區還是要入鄉隨俗的好啊。

Re:[原創]

母语情结,我都唔知重有几多人有? 有次我坐车,有班大概中学生嘅人,好奇读凳后面嘅文字,用国语,转头又用粤语倾偈 前几日睇电视采访广州某干部,一路都用地道广州话回答,但系想讲“做show”嘅意思嘅词,停停,之后用国语讲“做秀” 有啲广州人,遇到唔识嘅词,一个反应用国语来试读,或者用国语判断粤语读音 真系想知道呢班人系用咩语言来谂嘢。 --------------------------------------------------------------------------- 讲到异地问路 其实遇到其他语种嘅人问路,用咩语言来回答系个人喜好,点都好过耍手兼拧头,答你就已经好畀面,畀面算唔算有礼貌?好难判断。不过有本新书有介绍点先叫做有礼,唔知有无讲到问路呢? 去到异地,预咗听唔明当地语言,你估法国佬个个英文6级啊?要知道,听得明唔一定识讲,识讲亦都未必一定要讲,唔想讲嘅原因好多,好似:赌马输咗、失业、心情唔好、畀英国女友飞咗、有个英国佬杀咗佢全家等等等等,就算佢真系不屑讲,人哋无必要解释咁多畀你知点解唔讲啩~如果话人识讲唔讲就系无礼貌,你咪恶晒?哈哈 em12:

但係真係有好多书面语~~~~~~~我唔知粤语点讲噃! em2:

dada在2006-3-11 7:54:46說道:[br]法國的確對法語自豪﹐一直想維護同推廣法語﹐例如進口貨一定要有法文說明書。不過﹐或者唔好將法國人嘅母語情結睇得太深。如果有法國人唔用英語答一個遊客﹐可能係佢唔鍾意喺本國講英語﹐但更可能嘅係唔會﹐或冇信心講英語。法國人嘅英語好差。
係呀~~我個老師以前係法國讀語言系,佢話而家年輕既法國人都識講英文, 但可能講得唔係太好, 因為話英文有5成既詞同法文相似, 所以法國人成日將英文當法文發音。 我唔知現實情況係唔係真係法國人講英文差, 因為我識既兩個法國朋友啲英文都好好... 不過,法國人真係好為佢地既文化而自豪, 鬼叫佢地以前有過咁輝煌既歷史,文化背景咩~ (我而家學緊法文同法國文化,不過係好簡單,基本嘅法文。我覺得法文真係幾難學, 語法同讀音都多變化~~~~) em13:

对外地人讲咩话,我认为应该分两种情况对待: 1、对于嚟旅游,临时出差公干,或嚟倾谈生意嘅外地人,应该讲普通话。 2、对于嚟工作、定居嘅外地人,就应该讲粤语喇。因为呢啲人既然选择嚟广东长期居住,就应该尊重本地嘅文化,入乡随俗,学讲粤语,而唔应该要反客为主,要本地人迁就佢哋。