QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7192|回復: 28

[純水無大礙] 尊敬嘅总理阁下,本人系广东人.

应该作用吾大,其实总理用的网络是内联网。不是互联网,总理大人看不到的
但願總理真的看得明白你所言語,省際交流敬請用白話文。
本人就系特登用粤文发言.

希望各位都用粤文向佢发表自己个意见.
總理睇唔明你講麼嘢喔
「閣下」呢個詞就唔啱啦,你犯咗嚴重嘅右傾機會主義吖,應該叫同志先啱
人哋當你fat up fung咋
總理睇唔明你講麼嘢喔
xiss 發表於 2010-2-27 16:00

冇预到佢会睇。。。几万个留言之中,我嘅只不过系沧海一粟,只不过在下想趁人多搏懞,湧上去讲句白话之嘛。
我明知bin go hai zeoi fui wo sau ,  又点会去jyu fu mau pei呢
總理睇唔明你講麼嘢喔
xiss 發表於 2010-2-27 16:00

所谓官居高位者,自古以来多系有才有德者任之,阿XISS小弟弟,你千祺唔好侮辱温总嘅才能喔。。。 无辜的眼神.jpg
用母語講話,先顯得妳真誠、智慧。
假如論壇喥人人都发一贴,會有乜效應?
假如論壇喥人人都发一贴,會有乜效應?
乜乜乜吖 發表於 2010-2-28 01:42

即係騷擾溫總理,效應:粵協被封。。。
即係騷擾溫總理,效應:粵協被封。。。
xiss 發表於 2010-2-28 02:03

拿拿拿,阿XISS小弟弟,你好似又搞错咗个身份角色啵,据闻,总理系人民公仆,公民,系国家嘅主人,本地球个普世价值观系,仆人要听主人嘅吩咐。所以,按正常讲,无论主人点样发话,仆人只有遵循主人嘅义务,如果唔高兴呢个义务,可以选择唔do、劈炮、走路、请辞、归田、挂印。。。。然后做返个「主人」。 (以下省略N十个字)

Lucciora版主曾经向在下提出宝贵意见,佢话主贴个「本人」,应该用「在下」,「我地」应该用「我等」,我真心感激佢,不过我并唔打算改掉主贴个字眼,咁系因为,除咗「尊敬嘅XX阁下」几个字用来显示我有礼貌polite之外,其他字眼都系用来显示我个腰骨挺直,我回避自己个卑微身份、回避使用卑躬字眼,我要不卑不亢,端正个「主人」款,我要尽量用粤字。希望大家都有我呢种铁汉嘅精神。
冇预到佢会睇。。。几万个留言之中,我嘅只不过系沧海一粟,只不过在下想趁人多搏懞,湧上去讲句白 ...
柳寻风 發表於 2010-2-27 21:46

。。。几字後 你漏咗個十字 ^_^
。。。几字後 你漏咗個十字 ^_^
僆仔 發表於 2010-2-28 15:32

哦哦。
我感覺係冇嘢囉,未必封。
應該用文言文。粵語即係廣東境內嘅「白話」。所以柳尋風用嘅已經係「白話」。
不過都幾搞笑。
網上嘅護持粵語運動搞咗咁耐,一係就依然要「就」住北大人嘅思維,話嗰啲係咩文化遺產;一係就訴諸極端(我冇話極端啱定唔啱)。
我覺得首先粵語係活生生嘅文化囉,未死架,雖被你北方佬打壓,但至今重好多人使用,唔係廣州市內掘倒嗰啲功能上處於死亡狀態嘅古遺址。
既然粵語係活生生嘅文化,我地係活生生嘅人,我地就有權利去使用,一句講嗮:我地要攞返我地嘅人權。

評分

查看全部評分

唔好意思,所謂白話文唔係指廣東香港等地嘅粵語別稱,而係指自上世紀初開始推行嘅白話文運動中嘅白話,即係現行粵語嘅書面文,而唔係口頭語。
唔好意思,我唔係按照孬思維思考。如果按照孬思維思考,「普通話」就係以北京話為主嘅「現代漢語」。不過喺廣東境內,包括我在內好多粵人都認為粵語先係「普通話」。