QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7040|回復: 11

《广州话俗语词典》-2010年01月

最近出咗本新嘢,唔知道大家有冇留意?

我喺新华书店,广州音字典隔篱,先见到有啊!而且广州音字典系07年定08年再印刷嘅修订版,07年修订,隐约记得同我屋企修订本唔一样。

当然,再老嘅83年5月,第一版我都有

广州话俗语词典 编者:欧阳觉亚 周无忌 饶秉才

基本信息·

出版社:广东省出版集团,广东人民出版社

·页码:284 页
·出版日期:2010年01月
·ISBN:9787218065663
·条形码:9787218065663

·版本:第1版
·装帧:平装
·开本:32
·正文语种:中文

http://www.amazon.cn/gp/product/B0037254LS/ref=ox_ya_oh_product

作者係邊度人士?
作者係邊度人士?
外外星人 發表於 2010-2-27 23:36

我知道饶秉才 系广州音字典 编者之一

呢三个人都系祖国人士,香港同时出版「繁体版」《廣州話俗語詞典》

个图好似变色严重,我记得中间系绿色嘅
回覆 3# monfan

我前幾個月買左本正體字版,重有一本都係呢幾位仁兄出,書名差唔多嘅都順手買埋。

呢三个人都系祖国人士,香港同时出版「繁体版」《廣州話俗語詞典 ...
monfan 發表於 2010-3-1 09:03

妳所謂嘅「祖國」係指咩先?係大粵支那?

HK嘅繁體版係HK商務印書局出嘅,喺廣州購書中心六樓嘅廣州三聯書店有得賣,嗰樹係按港紙一對一折成支幣RMB賣港版書嘅,原書港紙70蚊,廣州三聯書店實價就賣70蚊支那幣。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我對粵協同仁嘅又一獻禮:

《實用廣州話分類詞典》(麥耕 譚步雲 編著 廣東人民出版社 1997年8月第1版)

http://bbs.cantonese.asia/thread-21423-1-1.html

係全書掃描,我相信,呢本嘢對妳哋嘅在線電子版「廣州話詞典」嘅資料搜集同詞條甄選會有好大幫助,遲啲得閒有時間嘅,我仲會將:

《廣州話詞典》(饒秉才 歐陽覺亞 周無忌 編著 廣東人民出版社 1997年10月第1版)

《香港粵語詞典》(鄭定歐 編纂 江蘇教育出版社 1997年5月第1版)

掃埋出嚟。

呢三个人都系祖国人士,香港同时出版「繁体版」《廣州話俗語詞典 ...
monfan 發表於 2010-3-1 09:03

乜唔係外外星人咩?! 講咗等於冇講。
可惜我哩度買唔到繁體版。簡體版覺得冇FEEl
睇睇有無得買先得
淘寶應該有。
淘宝有人卖香港繁体书籍,当然要多包运费。

http://item.taobao.com/item.htm?id=4455448756
廣州話俗語詞典 繁體

掌柜: 三联图书专营店
客服: 旺旺离线
公司名称: 中华商务贸易公司广州三联书店
所在地: 广东, 广州
好想睇啊。