QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1582|回復: 3

[八卦時聞籮] 用錢衡量成功,中韓最物質主義!!

25-2-2010

香港《蘋果日報》

News Flash
用錢衡量成功 中韓最物質主義

路透社調查了 23國 24,000人,結果發現中國和南韓最物質主義, 69%人認為有錢就代表成功,其次是印度( 67%)和日本( 63%)。西方國家相對較少人以錢衡量成功:加拿大( 27%)、瑞典( 28%)、荷蘭( 29%)、法國( 32%)、美國( 33%)。

路透社

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=13760306
向錢進!!向錢進!!
欧美国家无咩结婚生育成家压力,男女之间都系玩玩下,再加上欧美大财团通过剥削第三世界(主要系亚洲)的血汗工厂来养肥自己班懒惰子民,所以欧美人无咩生存压力,自然不会认定money first。

今次金融危机,欧盟南部那班懒鬼,冚棒冷衰晒,债台高筑,失业率高企。我想讲,抵死。

再咁落去(人口负增长老龄化、性乱导致爱滋发病率激增),欧美听衰落。

亚洲的家庭观念,先至系人口财富持续发展的正确道路。

所以我反对咩都学足欧美。
欧美国家无咩结婚生育成家压力,男女之间都系玩玩下,再加上欧美大财团通过剥削第三世界(主要系亚洲)的血 ...
使君子 發表於 2010-2-25 19:47

歐美之所以冇呢啲壓力,歸根到底係因為人哋嘅福利制度好。
我發覺你有一個邏輯,就係:凡係宜家有錢嘅,都係衰嘅,折墮嘅。。。。