QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3656|回復: 8

[其它] [求助]我想问下,鲁迅先生提到既白话文系唔系同粤语有D关联啊

想问下,鲁迅先生提到既白话文系唔系同粤语有d关联啊? em12: em12: em12:

Re鲁迅先生提到既白话文系唔系同粤语有D关联啊

以我自己既理解,鲁迅先生提到既白话文係同文言文相對既,呢度所指既白話文唔係我地廣東既白話 em2:

Re:[求助]鲁迅先生提到既白话文系唔系同粤语有D关联啊

冇錯。白話文同文言文相對﹐唔係我哋廣東嘅白話。 有人曾經喺一個中文論壇(唔係粵語論壇)反對過份推普﹐話應該准用適量文言文。我問﹕推普唔係針對方言咩﹖佢話唔係。不過佢唔係廣東人。

Re

好似唔知喺边度听过白话个“白”字同百越个“百”字有关 白话文无错系针对文言文 我哋而家嘅文章又算唔算白话文?呢个我真系唔系好清楚

傻嘞

傻嘞,佢提倡嘅“白话文”系北方话。当时睇黎系进步嘅,而家系推普嘅同时大力压制各地放言嘅时势下后悔但覆水难收。“白话”即系口话,广东嘅“白话”即系粤语嘞。我好睇唔过眼好多外地人唔识讲粤语,但系识得用普通话讲“白话”呢两个字,好似要畀人地睇系广东学识左呢个词几有收获敢嘅。始终觉得有d不伦不类,如果“白话”两个字用普通话讲出,敢所指嘅就应系普通话口语。

RE:

新文化运动,具体一个表现,就是推广白话文,中学语文老师都有讲过啦

Re:[求助]我

粤语靠着香港人的力量,成功夺取广东话的头衔.  如果有一日,粤语可以靠住广大广府人的力量,成为白话文的同意词,甘就犀利罗. em3:

Re:[求助]鲁迅先生提到既白话文系唔系同粤语有D关联啊

广州话为什么叫白话呢? 我一直都不明白

原帖由 johnlusf 於 2006-4-9 10:12 發表 广州话为什么叫白话呢? 我一直都不明白

哇,好耐之前之帖喔。

不知亞j生重常不常來此度呢?

在下淺薄,不過,對於此個問題,重係答得上蒞嘎。

其實「廣州話怎解叫白話?」此句説話本身就不啱。

應該話「怎解廣州人ngai廣州話作白話?」

因爲,「白話」係相對於「文言」來講嘎,即係而家所謂之「口語」。

「白」字亦有「地道」之意思。

譬如有個亞姨讚我「你D廣州話講得幾白喔。」

我等潮汕度,亦都ngai我等潮州話作「白話」。

如果撈話不係畀某檔美名為「煲冬瓜」,D撈松實會ngai自己D話作「白話」嘎。