QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4121|回復: 13

[詞彙及文法] 點解稱混血兒為「牛頭」

Re:點解稱混血兒為「牛頭」

我都唔識打天九。我嘅意思係﹐牛頭同天牌不過相差一點﹐就由第一跌倒第八﹐冇晒價值。

好似好牵强喎,唔通真系应咗果句?差之毫厘,谬之千里。。。。

我覺得<<牛頭同天牌不過相差一點﹐就由第一跌倒第八﹐冇晒價值>>呢個說法都幾解釋到點解稱混血兒為「牛頭」... 但我好傷心,點解非洲馬達加斯加嘅華僑﹐要將自己華裔混血兒稱為「牛頭」。呢個叫法一係貶低緊自己,一係貶低非洲人或其他國籍既人...

kathy講得好啱。 不過﹐種族歧視都唔淨係馬達加斯加華僑嘅通病﹐亦都唔淨係中國人嘅通病。當年馬達加斯加土人當面「撩」中國人﹐係家常便飯。就算喺法國咁開明嘅國家﹐我自己都受過法國人歧視。

咁又係, 美國呢個口口聲聲講民主既國家都有嚴重既種族歧視 em8: em8:

kathy在2006-2-14 20:51:23說道:[br]咁又係, 美國呢個口口聲聲講民主既國家都有嚴重既種族歧視 em8: em8:
应该可以到法院告佢地噶. 用法律黎维护自己的尊严.

我倒是認為所謂的“牛頭”者,意思是“連一半也沒有”。以前寫“半”字時,上面不是寫個“丷”而是寫個“八”,而“牛”字還少一捺纔成“半”字。

夢星羽 嘅解释有意思, 呵呵

有意思。不過楷書手寫一向都係寫「丷」﹐我怕全島都冇幾個人注意到「丷」同「八」。上咗年紀嘅反而可能冇幾個人唔識玩天九。 講起「牛」同「半」﹐網上有篇無釐頭嘅文章﹕ 「下面12個漢字,據說已謬誤了上千年﹕ …… 『牛』字與『半』字的錯誤。『牛』字從形體看只有半邊一撇,本讀作『半』;而『半』字頭生兩角,活像一頭牛,應該讀作『牛』。 ……」 其實「半」金文字形係「分牛」﹐唔係「牛」。《說文》﹕「半﹐物中分也。從八從牛。牛為物大,可以分也。」
非洲馬達加斯加嘅華僑﹐將華裔混血兒稱為「牛頭」。我一直唔明白來源。 好多年前﹐電視節目《尋找他鄉的故事》﹐馬達加斯加篇﹐就有提到呢兩個字。一個關帝廟廟祝(本身係「牛頭」)﹐用當地紙幣解釋﹕馬達加斯加嘅徽號係牛頭﹐所以稱混血兒為「牛頭」。我覺得呢個解釋太勉強﹐同時徽號係牛﹐唔係牛頭。 上幾個月﹐我喺一個同鄉聚會請教過一個人。原來呢個叫法同天九牌有關。 天九牌由大到細係﹕天牌(12點)、地牌、人牌、和牌、梅牌、長三、長二、牛頭(11點)……所以﹐「牛頭」嘅意思係﹕淨爭一點﹐就唔同晒喇﹗ 好絕﹗歧視性好重﹗

我唔识打天九,所以唔多明。

原帖由 dada 於 2006-3-19 12:20 發表 有意思。不過楷書手寫一向都係寫「丷」﹐我怕全島都冇幾個人注意到「丷」同「八」。上咗年紀嘅反而可能冇幾個人唔識玩天九。 講起「牛」同「半」﹐網上有篇無釐頭嘅文章﹕ 「下面12個漢字,據說已謬誤了上千年﹕ …… 『牛』 ...

有讲法「半」、「牛」系颠倒咗。

許慎用東漢小篆研究字源都有錯﹐用楷書更加唔使講。
咁我地乡下叫个啲混血儿做:半唐番