QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2418|回復: 8

[純水無大礙] 随手涂鸦之 "中厨厨师铲晒D头发,中国至有救"

今年年夜饭,老妈订咗某酒楼,点知去到先知老妈畀人呃咗,我地姨妈姑爹加埋大大细细九个人,酒楼先畀张六人台我地,于是我是要求换张大台。

点知一换就乱晒龙,个酒楼上来上去都上唔到菜畀我地食,我地成棚人坐晒响处,噪音啦、服务质量差啦就有得你食。

催咗N次之后,我地等得唔耐烦喇,就叫埋单走人,咁无几耐至有得食,重要系冻嘅添。

我地从晚上7点几到达一直扰攘到九点几,D菜都未上得齐,最后个酒家单方面cancel咗两个菜,同我悭返几十蚊,餐年夜饭至成功食完。

以上陈述全部都系前言。

我最想讲嘅系,我地成十点等埋单果时,我去洗手路过,见到D厨房仔个个摊晒出来厅面坐,等收工,个个好似死半截咁,无厘神气唔在讲,畀我见到佢地个样,潮呀!个个D头发又长又jell起晒,绝对动漫。噫!好彩我忍得住无呕到,十分之「意利」。

所以我话中国人不思长进,要求实在低,D头发咁长来做厨师都可以忍受得到,犀利。畀着我做酒楼老板,我叫佢地一系就铲晒D头发去,一系就走人。

千祺唔好话我变态+专制啵,你睇下人地Pizza Hut,一个意大利烧饼够胆死踩埋来我地地头卖一百几十蚊一个,重成日升价添;M记一个垃圾鸡肶包卖到十二蚊一个,你睇下佢地D厨师够唔够胆污污搲搲?!一百几十蚊,响中餐厅,摱下手斑仔都有得你食呀。

所以话我地D中国人,真系cheap到无朋友,几时D中厨厨师铲晒D头发喇,咁中国就有救喇。a le lu ya.
柳尋風啲獨特文風
M記係美国一個雞包賣一蚊啫陰公.........
有次我同幾個朋友跟团去九寨沟玩,路過成都係飯店吃飯,導游随口問:"點啊,D嘢合口味嗎?"有條友仔随口答:"碗炸醬面唔够地道。"導游入咗厨房反映,好快出嚟換咗一碗炸醬面比佢,條友仔本无意佔此便宜,不過食得唔好晒........點知食完上咗飛機疴到面无人色,仲发埋熱,班厨房佬真係无良
回覆 4# 雨夜街燈

燈爺講得啱,食完之前千祈唔好得罪啲廚房佬,否則實喺你嘅碟頭加料。
我都试过啦,点菜,人地都上台,我都仲未到,嫌我地食嘅菜CHEAP,吾上菜住。
M記係美国一個雞包賣一蚊啫陰公.........
有次我同幾個朋友跟团去九寨沟玩,路過成都係飯店吃飯,導游随口問: ...
雨夜街燈 發表於 2010-2-23 09:14

M記同K記啲嘢食系全球通價嘅,你講嘅一文系USDDOLLAR,呵呵所以,中國就賣幾文個啰~~~
可能係租貴,人工低,啲人做嘢自然冇心機。
你都成日去啲高檔嘅酒樓食飯啦,尋風,貴嘅地方自然質素好啲。

唔好舉外國人嘅快餐做例,洋快餐食品非常垃圾!毫無營養價值可言!多食一定百病纏身!
可能係租貴,人工低,啲人做嘢自然冇心機。
你都成日去啲高檔嘅酒樓食飯啦,尋風,貴嘅地方自然質素好啲。

唔好舉外國人嘅快餐做例,洋快餐食品非常垃圾!毫無營養價值可言!多食一定百病纏身!Jake_ct 發表於 2010-3-2 11:23

系喔,D高级果D酒楼投资大、风险大,系唔敢得罪D客咖。。。