QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5488|回復: 24

[純水無大礙] 我支持使君子對香港嘅睇法

珠3角嘅本土語言沒落 空氣 河水差咗 其實根本元兇就係香港人。 你哋成日鬧啲撈鬆 其實佢哋都係好無辜架
回覆 1# 小承

呢種立場同睇法有嚴重問題,兩位!
根本元兇係香港人??

證據何在??
听闻家阵中环、尖东、旺角啲铺头商场,唔系讲国语果啲客,啲sales都懒得招呼你吖,所以话香港系元凶都有道理。
認真無辜.吳通有錢唔揾了bor?=w=
嗱.吳好玩地區性歧視a..
正虎赦博唔監管  E家將個波賴落人地到

香港唔做 臺灣日本歐盟美國等住離

自己做唔好博人良心發現 唔搞污染

笑話!!!
認真無辜.吳通有錢唔揾了bor?=w=
嗱.吳好玩地區性歧視a..
呀kay 發表於 2010-2-20 08:45

講得好!!
听闻家阵中环、尖东、旺角啲铺头商场,唔系讲国语果啲客,啲sales都懒得招呼你吖,所以话香港系元凶都有道理 ...
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-19 09:43

唔知你邊處聽聞?呢啲咪又係內地北人自我膨脹作出嚟呃未出過城嘅流言。
唔知你邊處聽聞?呢啲咪又係內地北人自我膨脹作出嚟呃未出過城嘅流言。 ...
李四 發表於 2010-2-23 14:50

我系聽啲香港朋友講嘅。佢嘅意思系話啲內地人有米又唔識貨,所以斬深啲容易呃嘛。啲本地人識行情、腌尖夾聲悶難服侍,故此中意啲煲冬瓜喔。

一个地方嘅没落或长久冇办法振兴,其实最应该自我检讨,好似我哋自己嘅所谓传统汉文化嘅没落,喺人哋嘅问题?根本就系自己嘅问题,废咗繁体字,净系强推普通话,禁止学术嘅自由~~呢啲就系最根本嘅原因,试问,应该闹边个?

我哋粤语没落,我哋自己要负责返好大嘅责任,有几多父母自己喺屋企都用普通话同仔女讲嘢?有几多父母识得去了解自己本土文化并珍惜之?唔好闹人哋,要强者,应该先自强。

唔好学埋晒啲通街闹人,推卸责任嘅嘢,通处闹人,只系会畀人一种撩事抖非嘅感觉,人哋先撩,噉佢犯贱,当然要反击,但系,无厘头唔好挑起呢种矛盾,既冇好处又伤身。
珠3角嘅本土語言沒落 空氣 河水差咗 其實根本元兇就係香港人。 你哋成日鬧啲撈鬆 其實佢哋都係好無辜架 ...
小承 發表於 2010-2-18 20:52

ng, 空気、河水方面,可能香港都真係有某程度の責任嘅。

但至於本土語言方面,点解又関香港樹呢???
听闻家阵中环、尖东、旺角啲铺头商场,唔系讲国语果啲客,啲sales都懒得招呼你吖,所以话香港系元凶都有道理 ...
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-19 09:43

但都好多香港人成日都去旺角買嘢D sales又冇唔招呼喎!!
一个地方嘅没落或长久冇办法振兴,其实最应该自我检讨,好似我哋自己嘅所谓传统汉文化嘅没落,喺人哋嘅问题?根本就系自己嘅问题,废咗繁体字,净系强推普通话,禁止学术嘅自由~~呢啲就系最根本嘅原因,试问,应该闹边个?

我哋粤语没落,我哋自己要负责返好大嘅责任,有几多父母自己喺屋企都用普通话同仔女讲嘢?有几多父母识得去了解自己本土文化并珍惜之?唔好闹人哋,要强者,应该先自强。

唔好学埋晒啲通街闹人,推卸责任嘅嘢,通处闹人,只系会畀人一种撩事抖非嘅感觉,人哋先撩,噉佢犯贱,当然要反击,但系,无厘头唔好挑起呢种矛盾,既冇好处又伤身。
猫妖008 發表於 2010-2-23 23:26

睇我簽名!
豈有此理!

邊條粉腸刪晒我鬧支那豬啲回帖吖?!!
豈有此理!

邊條粉腸刪晒我鬧支那豬啲回帖吖?!!

「粤嚟粤掂」即系样样掂、瓣瓣掂,即系掂过碌蔗,意头好,认真识起名。下次再Make ID要跟你学嘢,咪又改埋啲「砖」吖「瓦」吖咁卜嘅名。

不过话番转头啵,碌蔗,唔系个个都好似你咁掂嘅啵。以村民我理解,如果你张帖同网站版规有冲突,管理员、版主唔删咗佢,佢地分分钟唔掂啵。所以掂过碌蔗果啲好应该体谅、宽容冇碌蔗咁掂果啲嘅啵。碌蔗,你话系咪呀?

当然,果啲有权删帖嘅大哥应该体谅你写帖艰难,尽量手下留情、法外开恩。之不过你批评人家都要使用文明语言嚟交流。成日个口啖住条「粉肠」四围咆哮,咁就好容易俾人以子之矛攻子之盾,话你系支那之中嘅极品支那啦。

嗱嗱嗱,我地村民心直口快,有嗰句讲嗰嘎咋,碌蔗你千祈唔好掟条粉肠过嚟我树吖!

豈有此理!

邊條粉腸刪晒我鬧支那豬啲回帖吖?!!「粤嚟粤掂」即系样样掂、瓣瓣掂,即系掂过碌蔗 ...
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 08:51

凡係見到有撐支嘅言論,都應該畀出一個堅決反對嘅回應!諸如對10樓某妖嘅撐支言論,就應該畀佢一個嚴厲批駁!

唔畀反對意見同理念出聲,嚴重違背粵協呢度所堅守嘅言論自由,理念多元嘅信念!

豈有此理!

邊條粉腸刪晒我鬧支那豬啲回帖吖?!!「粤嚟粤掂」即系样样掂、瓣瓣掂,即系掂过碌蔗 ...
砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 08:51

家陣唔淨祇得我嘅回應畀人閘晒,就連斯斯,丹尼兩個喺呢張帖度好多中性嘅回覆都畀人閘埋!

本嚟張帖係左右對辯,家下成張帖甩頭甩骨,得返啲左仔一言堂!

不过话番转头啵,碌蔗,唔系个个都好似你咁掂嘅啵。以村民我理解,如果你张帖同网站版规有冲突,管理员、版主唔删咗佢,佢地分分钟唔掂啵。所以掂过碌蔗果啲好应该体谅、宽容冇碌蔗咁掂果啲嘅啵。碌蔗,你话系咪呀?

当然,果啲有权删帖嘅大哥应该体谅你写帖艰难,尽量手下留情、法外开恩。之不过你批评人家都要使用文明语言嚟交流。成日个口啖住条「粉肠」四围咆哮,咁就好容易俾人以子之矛攻子之盾,话你系支那之中嘅极品支那啦。

嗱嗱嗱,我地村民心直口快,有嗰句讲嗰嘎咋,碌蔗你千祈唔好掟条粉肠过嚟我树吖!砖拍后尾枕 發表於 2010-2-26 08:51

轉頭,畀嚿轉頭拍SOK咗個腦啊?點解到處撩事斗非嘅?嫌粵協重未夠亂啊?
轉頭,畀嚿轉頭拍SOK咗個腦啊?點解到處撩事斗非嘅?嫌粵協重未夠亂啊? ...
xiss 發表於 2010-2-26 17:16

唔係亂!呢啲叫做爭鳴!明冇?

祇有N家理念齊綻放,先至彰顯到言論嘅自由!思維嘅活絡!理念嘅繁盛!
思維嘅活絡!理念嘅繁盛!
粵嚟粵掂 發表於 2010-2-26 17:51

舒筋活絡,去盡煩惱