QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3173|回復: 9

[資料收集] 广东盏鬼歇后语

Re:广东盏鬼歇后语

听完以上呢段录音,可知粤语文化流失的严重情况。

好彩,上面段錄音講過嘅我都識。 蒙古王打仔--大汗𢱕細汗 黃皮樹鷯哥--唔熟唔食 濕水棉花--冇得彈 年晚煎䭔--人有自己有

蒙古王打仔--大汗𢱕細汗 呢句我唔识~~~~~ 其他都明!

月澹烟柔在2006-3-13 16:54:10說道:[br]蒙古王打仔--大汗𢱕細汗 呢句我唔识~~~~~ 其他都明!
蒙古王通常音译(大汉),通“大汗”。佢个仔当然就叫“细汗”,打=揼 所以就大汗"揼"细汗

http://www.unicode.org/cgi-bin/getunihandata.pl?codepoint=22c55 ﹕「𢱕」[扌耷], dap6, (cant.) to beat(打), poud; to get drenched(畀雨𢱕濕﹕我唔識呢個講法)。 香港特區提交嘅《核心常用字符表》有229字﹐其中一個係「揼」﹐粵拼dam1, dam3, dam2, dap6, dam4。 http://www.unicode.org/cgi-bin/getunihandata.pl?codepoint=63fc﹕「揼」, dam1 dam2 dam3 dam4 dap6, (cant.) to delay, waste time(揼時間); to throw down(揼嘢), beat(打); to hang down.

大汗:蒙古王 小汗:蒙古五的儿子
“年晚煎?--人有自己有”,“?”字點讀?係咩意思?

其中几個睇唔明!

係米年晚煎堆啊?

依家推普嚴重,講普通話仲多過講歇后语

吾流失就奇喇