QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4217|回復: 8

[討論]关于蔡国权近况?

闻说香港创作歌手蔡国权前段时间曾经因为交通意外受过伤,唔知蔡生嘅近况如何呢?

Re:[討論]关于蔡国权近况?

上个礼拜tvb《东张西望》有报道,蔡生有出镜,镜头显示蔡生有较严重的智力损坏。 报道话,蔡生为医病花去多年积蓄,现欲向社会各界求助。 唉~~~~~~~~~~~~~多位有天份的音乐人都落了个凄惨下场,天亡香港流行乐呀! 百强、家驹、罗文、哥哥、阿梅、霑叔、林振强...........一位位顶尖的音乐人都早逝了

可嘆“權”字又帶個“木”,林振強、梅艷芳離世,林子祥高臺跌落,當年真係唔利於姓名帶“木”字嘅藝人啊。

highyun在2006-2-3 1:57:35說道:[br]可嘆“權”字又帶個“木”,林振強、梅艷芳離世,林子祥高臺跌落,當年真係唔利於姓名帶“木”字嘅藝人啊。
同年咩?

慨叹!无语!

小弟就特別鐘意蔡生嘅以下呢張專輯lp,因為當中有我最喜愛嘅佢嘅兩首歌曲---《懷念你一世紀》及《最後的一班渡輪》。 1990 寶麗金 8420611 蔡國權-懷念你一世紀 ●懷念你一世紀 ●人牆 ●不裝飾你的夢 ●無心快語 ●寒傲似冰 ●創作我的歌 ●擠熄的煙頭 ●星夜 ●不應再猶豫 ●再見也許不再會 ●是誰在我耳邊唱 ●順流逆 ●最後的一班渡輪

封面

封底

highyun在2006-2-3 1:57:35說道:[br]可嘆“權”字又帶個“木”,林振強、梅艷芳離世,林子祥高臺跌落,當年真係唔利於姓名帶“木”字嘅藝人啊。
睇落有d蹊蹺喎~~~