QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2592|回復: 3

[純水無大礙] 扶「姬」同笔仙有咩唔同?

扶「姬」同笔仙有咩唔同?

扶乩與筆仙

簡單來講系:

扶乩系一種道教請神儀式,道堂須要一個乩童,還有一個沙盤及一枝竹。

當有善信來求指點迷津時,師父便舉行請神儀式,先上香拜祭,跟住口中念念有詞請神作法及請神將話語扶鷥於乩童身上,

未幾,個乩童就進入一個迷惘及精神恍惚狀態.於沙盤上潦潦草草地寫下難以辯認之文字,

此時師父便胸有成竹將佢自己懂得睇嘅文字訴之於善信,解答疑難後,儀式便結束。

於筆仙,與請碟仙玩意大至同一類,流行於中學生之間。

詳情請對於道敎有認識嘅粤協弟兄襄助賜敎,因我非道門中人。拜謝 !

原帖由 광동왕국-08 於 2010-2-5 00:08 發表 簡單來講系:   扶乩系一種道教請神儀式,道堂須要一個乩童,還有一個沙盤及一枝竹。   當有善信來求指點迷津時,師父便舉行請神儀式,先上香拜祭,跟住口中念念有詞請神作法及請神將話語扶鷥於乩童身上, 未幾,個乩童就 ...

據聞明朝嘉靖帝好鍾意玩扶乩呢味嘢,殺大奸臣嚴嵩都係靠呢招

後者唔知,但係前者嘛,起碼就有分單人、雙人、多人,但係後頭,我就聽過碟仙、銀仙,就係未聽過筆仙,碟仙要幾個人喺夜晚十二點時先請,而且要有碟,刻好一些答案嘅紙,銀仙類似,不過問題在於碟仙屬於邪仙,易請難送。至於扶乩,多係有啲道行嘅先去請。但具體我都未見過。不過1933年香港圓玄學院開幕時就曾扶過一次,請嘅據說係諸葛武侯,王亭之等曾經查過,證實確有其事。其文現今尚算保存完整。