QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3929|回復: 6

[語音探討] 鋤大地

無錯,就係鋤大地。

我哋平時講開嘅鋤大di2,查實就係鋤大地。點嚟嘅呢?睇嘢:

假假地,我都玩過鋤大di2。——呢度,假假地,就有人讀假假di2(生人口音,唔係左切右切得嚟嘅),至於係邊度人,查緊,應該係南、番、順一帶冇走雞。順便提埋,我哋,南海音讀我di6。

若果要查粵音,識多啲各地嘅口音會好好多。有機會多啲請教人,大家畀面。

星…………………………

系锄大2啊
「亞」、「弟弟仔」都會讀「di2」。

原帖由 黄百万 於 2010-2-4 01:51 發表 星…………………………系锄大2啊

外星人報錯料喇 正如王百萬所言,系锄大2呀  2 喺睇圖識字里系『鴨仔 2 』,「鴨子」歷來坊間都有di2di2一說。

外星人老兄,等我講啦!一向都係鋤大2,規則講明2最大。2形狀就似鴨,從鴨di2di2轉變過來嘎。因為鴨行路個陣鴨掌就係發出di2di2嗒嗒噶聲音所以就叫鴨di2。大地係唔知邊個撈佬聽唔明先變成普通話噶鋤大地!重有,你講南番順一帶地字讀di6都係無咖!地廣東方言讀音只有讀『訂』音,比如講老鼠拉龜無地(方)埋手,無地企,買棺材唔知地,個地字變音讀訂。讀di6多數都係靠北邊山旮旯地方受到普通話影響先咁讀咋!
外星人老兄,等我講啦!一向都係鋤大2,規則講明2最大。2形狀就似鴨,從鴨di2di2轉變過來嘎。因為鴨行路個 ...地廣東方言讀音只有讀『』音,比如講老鼠拉龜.............
xiemo 發表於 2010-3-14 08:55

回覆 6# 僆仔

埞與堤同意,沒有地方的意思。地的異讀音是埞,歌仔有唱如果太多牛奶味朱古力佢無地企,呵呵,唔通要企大堤?