QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5488|回復: 5

阿凡達入面嘅new age元素~

睇完阿凡達~入面發現勁多new age(新紀元思想)嘅元素~

比如~

1.all are one--------世界系一體嘅~
阿凡達當中~發現潘多拉星~所有嘅生物都系一體~樹~同人~同星球假如鏟除棵神樹~成個星球嘅生物都會感覺痛苦~

2.比如~相信祈禱嘅力量~
戲入面成班navi人聚集埋一齊祈禱~~就系好明顯~new age d野~
病咗~身體受傷~都可以靠眾人意志~祈禱~痊愈~

3.騎馬~用心去溝通~
new age主張~萬物唯心造~你所睇到嘅野~就系你內心嘅反映~相當強調心靈嘅作用~所以片中騎馬系用個心同匹馬去溝通先騎到~都非常new age~

或者導演本身都系一個new age嘅信徒~

↑

請厾入呢個網址查詢!

原帖由 外外星人 於 2010-1-30 02:48 發表 Avatar--都係買飛入戲院睇好啲     ↑ 請厾入呢個網址查詢!

.....

梗系戲院睇~但3D一早賣曬(要提前3日BOOK)~睇咗2D~確系畫面制作精良~
重有,萬物皆有靈氣,需要雙向選擇,就如靈鳥同星球人之溝通,幻化之後就系緣分。
啱。。。。
有深度...................