QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3373|回復: 16

[八卦時聞籮] 広州の「金羊社区」也反膠鉄!!

http://bbs.ycwb.com/viewthread.php?tid=219740

内地网民最多只能够喺网上面发发牢骚

同香港嗰啲「反胶铁大联盟」边有得比
嗰條唔係高鐵,兼且唔係通去北邊支那國嘅,祇不過係廣佛城際快鐵。

原帖由 xiss 於 2010-1-29 21:29 發表 内地网民最多只能够喺网上面发发牢骚同香港嗰啲「反胶铁大联盟」边有得比

網上可以講,唔会俾版主刪除? 甚至俾人拉??

原帖由 Ψ丹尼王子 於 2010-1-29 23:08 發表   網上可以講,唔会俾版主刪除? 甚至俾人拉??

內地人就好難講

拉咗你都未知

情况不同

我地金沙洲 yai5 yai2 地都系「住宅小区」,你新界菜园村系乜东西?我地反对有效,你地反对无效。
原帖由 使君子 於 2010-1-30 00:40 發表 我地金沙洲 yai5 yai2 地都系「住宅小区」,你新界菜园村系乜东西?我地反对有效,你地反对无效。

言下之意,你觉得「住宅小区」比「菜园村」高级?定系你觉得「菜园村」天生「低人一等」?

原帖由 xiss 於 2010-1-30 11:04 發表 言下之意,你觉得「住宅小区」比「菜园村」高级?定系你觉得「菜园村」天生「低人一等」?

虽然金沙洲个地头不靓,但金沙洲的业主,至起码个个都是辛辛苦苦蓄大半世血汗钱,用真金白银购置的安居物业,他们的权益当然要受到保障。

而菜园村,不过就是一班刁民非法占地僭建的烂棚屋。

原帖由 使君子 於 2010-1-30 11:51 發表 虽然金沙洲个地头不靓,但金沙洲的业主,至起码个个都是辛辛苦苦蓄大半世血汗钱,用真金白银购置的安居物业,他们的权益当然要受到保障。而菜园村,不过就是一班刁民非法占地僭建的烂棚屋。 ...

言下之意,你覺得,唯有有錢買樓嘅人買返嚟嘅「住宅小區」先至值得尊重。

而一世為農冇錢於城區購置「商品樓」嘅村民,就系「刁民」

一言概之:有錢嘅值得尊重,冇錢嘅係個「刁民」

膠鐵對香港係絕對冇好處嘅!

理據大體同我反粵楚高鐵嘅一樣:

---------------------------------------------------

---------------------------------------------------

之前丹尼生張港獨猛帖畀亞乜水刪鳩咗!

嚴重破壞壇裡頭既有嘅自由暢談嘅活躍氣氛!

同使君生有關膠鐵嘅討論喺度再次貼出:

講真嗰句,妳嗰條「高速清垃圾,貴票限垃圾」嘅理念我真係唔認同。

家下轉頭又話歡迎啲支撈垃圾落嚟幫襯我哋,我就強烈唔贊同。

我嘅睇法係,現時或者往後,無論我哋大粵處喺一個咩嘅形勢,我哋大粵都要嚴厲兼且全力封鎖粵支邊境!切斷所有粵支陸路水道空中海路交通孔道!驅逐遣返所有殖粵支民!嚴禁所有支那公民再以任何藉口(包括所謂嘅難民)入粵留粵!禁止一切粵支間經貿文化體育教育同所謂嘅民間交流同交往!

----------------------------------

票價呢啲嘢可以隨時改嘅!!!

之前曾經有過一段時候,廣州定廣東政府,話明唔畀啲支撈垃圾入粵搶飯碗,點知後嚟畀撈壓一壓,最後咪走晒樣。

記住!我哋大粵家陣祇係支那嘅殖民地咋!好多嘢廣州同廣東嘅傀儡政府嘅最初決定係好易畀啲支撈ngung lam嘅!

原帖由 xiss 於 2010-1-30 12:03 發表 言下之意,你覺得,唯有有錢買樓嘅人買返嚟嘅「住宅小區」先至值得尊重。而一世為農冇錢於城區購置「商品樓」嘅村民,就系「刁民」一言概之:有錢嘅值得尊重,冇錢嘅係個「刁民」 ...

包括港人在內嘅廣大粵族人,包括市民,鄉民,工人,農民,都係我大粵嘅世居原住民!對我大粵嚟講,佢哋都值得尊重!

唔同啲撈,係南下落嚟嘅支那殖民者!對我大粵嚟講,佢哋都係垃圾!應該hambaanglang清走!對我大粵嚟講,支撈係豬,甚至乎連豬狗都不如,tong撈就有如tong豬!

原帖由 粵嚟粵掂 於 2010-1-30 12:47 發表   唔同啲撈,係南下落嚟嘅支那殖民者!對我大粵嚟講,佢哋都係垃圾!應該hambaanglang清走!對我大粵嚟講,支撈係豬,甚至乎連豬狗都不 如,tong撈就有如tong豬!

你係唔係想話「劏」?

劏撈就有如劏豬!

原帖由 xiss 於 2010-1-30 12:03 發表  
唯有有錢買樓嘅人買返嚟嘅「住宅小區」先至值得尊重。

而一世為農冇錢於城區購置「商品樓」嘅村民,就系「刁民」。

1·「菜园村」并非原居民村

2·「菜园村」烂棚屋为非法僭建物

3·150户村民已有8程同意并已认领拆迁补偿,6程向南迁往交通更便捷连接九龙市区的新界公屋,2程已申请在别处复耕。余下两程,不是刁民,难道是「大帝」?

我家附近有个乞儿,对着个个路人都用标准广州话讲「恭喜发财」,本地市民完全不买他人情,一个「崩」(硬币)都不施给他。他好地地一个本地人,肢体机能健全,凭乜乞食?

运输及房屋局再向菜园村村民解释补偿方案

运输及房屋局再向菜园村村民解释补偿方案

运输及房屋局副局长邱诚武今日(一月十八日)到访石岗菜园村,向受广深港高铁香港段项目(高铁)影响的村民重申政府会落实特惠补偿方案的安排。

立法会财务委员会已于一月十六日通过高铁拨款,政府正落实项目。

邱诚武表示:「我们感谢立法会通过高铁项目拨款,令这个工程能尽早展开。政府各有关部门正从速展开各项工作。我们明白菜园村村民的关注,因此今日与其他部门再到访菜园村,向他们重申政府会落实早前公布的收地及清拆补偿及安置安排,而有关的补偿安排不会有任何增减。」就有居民问及是否有「搬村」的可能,邱诚武表示,行政会议通过的特惠安置方案和立法会的拨款均没有「搬村」的选择。

运输及房屋局副局长所接触的村民普遍表示期望可以早日获得赔偿,早日准备新生活。副局长表示政府部门会提供所需协助,尽快完成登记和资料核实。

有关补偿安排于去年十月二十日公布,政府当日透过简介会和资料单张向居民解释,期间亦与村民保持紧密沟通。目前,有一百二十多户村民已向政府登记,政府会尽快与其他未登记的住户接触,亦会帮助复耕的村民觅得合适复耕的土地。

邱诚武亦向村民解释项目的重要性,他说:「全长26公里的广深港高速铁路(香港段)连接珠三角高速铁路网,项目经过政府与立法会、专业人士及社会各界详细研究和讨论,确认具有巨大社会及经济效益,社会普遍支持项目能尽早落实兴建,以维持香港的长远发展。」

项目全程均采用隧道形式兴建,而中途必须兴建紧急救援站以符合消防安全需要。政府考虑过不同方案后,并本着影响最少居民的原则,决定在石岗菜园村设置紧急救援站,该选址是影响最少居民的方案,约一百五十户将受收地影响。

2010年1月18日(星期一)  香港时间21时45分

图片

运输及房屋局副局长邱诚武今日(一月十八日)到访石岗菜园村,向受广深港高铁香港段项目(高铁)影响的村民重申政府会落实特惠补偿方案的安排。

唔通少數派嘅聲音就唔值得關注嗎?

唔通成為咗少數派就系「刁民」嗎?

原帖由 xiss 於 2010-1-30 13:26 發表 你係唔係想話「劏」?

今次妳好醒。

原帖由 xiss 於 2010-1-30 13:26 發表 你係唔係想話「劏」?

啲撈係南下落嚟嘅支那殖民者!對我大粵嚟講,佢哋都係垃圾!應該hambaanglang清走!對我大粵嚟講,支撈係豬,甚至乎連豬狗都不如,劏撈就有如劏豬!