QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3094|回復: 5

[正字本字] waang1字可能係呢個

歪,文讀係waai1,冇錯啩?!

不正,即係lam6唔正,故此會lam3。lam3落嚟,waang1咗。waai1讀咗waang1有冇可能?

硬係覺得,歪讀me5有啲怪怪哋。me5字睇呢度,得冇?

↑

請厾入呢個網址查詢!

原帖由 外外星人 於 2010-1-22 01:10 AM 發表 歪,文讀係waai1,冇錯啩?!   不正,即係lam6唔正,故此會lam3。lam3落嚟,waang1咗。waai1讀咗waang1有冇可能?   硬係覺得,歪讀me5有啲怪怪哋。me5字睇呢度,得冇?           ...

歪讀作me5有乜怪,歪歪斜斜都係噉講

me2

me2 me2 斜斜(ce3 ce3)

waang1,我觉得本字应该系「亡」,「玩完」咁解。譬如,「waang1 waang1 公司」,即系挂柴,星哥以前教过我,千祈咪读成「旺旺公司」·~(笑)

至于表「倒塌」之意的lam3,我认为没有对应中文字,是广话底层的百越侗傣语词。

查泰语词典(点击小喇叭可收听这个词的发音):

ล่ม  lohmF 图片点击可在新窗口打开查看
Royal Institute - 1982
ล่ม  /ล่ม/
[กริยา]กิริยาที่ไม่ทรงตัวอยู่ เอียงจนตะแคงหรือคว่ำกิริยาที่จม เช่น เรือล่มทำให้จมลง เช่น ล่มเรือ.
[กริยา]ไม่สำเร็จไม่รอดฝั่ง.

pronunciation guide
Phonemic Thaiล่ม
Royal Thai General Systemlom

definition
to overturn; to capsize; to sink; to be overturned; to be turned upside-down; to fail; to collapse

貼咗音頻先講

ล่ม  lohmF

原帖由 使君子 於 2010-1-22 22:27 發表 me2 me2 斜斜(ce3 ce3)waang1,我觉得本字应该系「亡」,「玩完」咁解。譬如,「waang1 waang1 公司」,即系挂柴,星哥以前教过我,千祈咪读成「旺旺公司」·~(笑)至于表「倒塌」之意的lam3,我认为没有对应中文字,是广话底层的百越侗 ...

查實,我都覺得呢啲音搵個正字、本字易過中六合彩。

故此,與其估估下,不如諗個字嚟當個waang1字好啲。 點都好,一人計短,二人計長,大家出力諗!

重有,下次講「喇叭」嘅時候諗真啲,講喇叭、喇叭冇乜所謂。

開聲就「小喇叭」,遇啱個唔好老脾嘅,好易撞火。

——事關,《粵語唔小》。