QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5251|回復: 7

[輸入法] 請知者 講解吓手機點樣輸入粵拼

普通手機尐制咁少,用乜法子輸入呢?

唔該!

普通手機不能,智能手機如
window mobile , iphone, android, palm 都能
回覆 2# thhui

問題係冇人想整呢個軟件畀普通手提。普通手提可以用拼音打點解唔可以用粵拼打?冇人理咋啩。我之前都想文呢個問題。
回覆  thhui

問題係冇人想整呢個軟件畀普通手提。普通手提可以用拼音打點解唔可以用粵拼打?冇人理 ...
Vncantonese 發表於 2010-8-17 00:50

冇辦法,因為如果要開發手機輸入法,就必須有商業嘅介入。但可惜對於商家嚟講,粵語拼音輸入法呢個市場對比普通話拼音輸入法嘅市場,實在太細喇,引唔起資本嘅興趣。莫講話手機拼音輸入法,就連電腦嘅粵語拼音輸入法都少得可憐。
回覆 4# xiss

聽講Windows Vista 同 Windows 7 都裝有粵拼輸入法不過未用過。唔知好唔好用呢?
回覆  xiss

聽講Windows Vista 同 Windows 7 都裝有粵拼輸入法不過未用過。唔知好唔好用呢? ...
Vncantonese 發表於 2010-8-17 12:02

應該就係指繁體中文操作系統、繁體中文office2007、2010裏面自帶嘅嗰套吧
論壇有提供下載

呢套輸入法好似都係用Jyutping嘅

個人覺得不好用!因為粵拼的 y-j 問題困擾。
可以打一整句才修改錯字。
這一個設定就像現在的各個智能漢語拼音自動選詞方案:如google, 搜狗。

兩個網上的輸入法也可以引用在手機上,
條件是你的手機螢幕要大,
也要上網連線才行。
(用在 ipad 就非常好。)

http://www.cantoneseinput.com/index.php
http://www.pandamama.com/

這兩個輸入法都是引用港拼及以劉式廣東拼音為主的。