QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3558|回復: 17

[感情人生] 坚决反对美向台出售爱国者导弹

大洋新闻 时间: 2010-01-08 来源: 广州日报

27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000>
  美国爱国者导弹。 (资料图片,CFP供图)

据新华社电 外交部发言人姜瑜昨日就美国防部批准美国一公司对台军售计划一事回答记者提问时表示,中方对此表示强烈不满和坚决反对,并已向美方提出严正交涉。

有记者问:据媒体报道,美国防部近日已批准美国洛克希德·马丁公司实施布什政府2008年10月宣布的对台军售计划,将向台湾出售「爱国者」导弹。请问中方对此有何评论?

她说,美方向台湾出售先进武器装备严重违反中美三个联合公报特别是「八·一七」公报原则,损害中国安全利益和台海和平稳定,干涉中国内政。

她说,必须指出,台湾问题事关中国主权和领土完整,始终是中美关系中最重要、最敏感的问题。我们奉劝有关公司停止推动和参与售台武器,不要做损害中国主权和安全利益的事。

但中華民國台湾須要加強国防喎!!!

(因為隔離個"大国"好悪!!!) 

原帖由 Ψ丹尼王子 於 2010-1-8 17:04 發表 但中華民國台湾須要加強国防喎!!!   (因為隔離個"大国"好悪!!!) 

講得好
呢條新聞嘅題目八股到冇得再八股,有用咩?
我都好反对。。。。。。
因为广州係射程范围耐。。。。
唔知嗰支野到唔到到bj呢?
切,government surely against。上頭邊有可能同意US sell Patriot Missile to TW啫。

原帖由 饭团子 於 2010-1-10 21:53 發表 我都好反对。。。。。。因为广州係射程范围耐。。。。唔知嗰支野到唔到到bj呢?

唔好傻啦,爱国者导弹系地对空导弹,属于防御性武器,唔系地对地嘅弹道导弹嚟咖,关广州咩事?

反而系我哋内地对准台湾嗰啲东风导弹,支支都系进攻性武器,台湾人咪重惊过我哋~~~~~

原帖由 xiss 於 2010-1-10 22:44 發表 唔好傻啦,爱国者导弹系地对空导弹,属于防御性武器,唔系地对地嘅弹道导弹嚟咖,关广州咩事? 反而系我哋内地对准台湾嗰啲东风导弹,支支都系进攻性武器,台湾人咪重惊过我哋~~~~~ ...

臺灣人日日都有個炸彈喺頭度,想發達都幾難,就好似佛山人頭上有殲十,想走都走唔甩

原帖由 紮那魯剛多 於 2010-1-11 00:04 發表 臺灣人日日都有個炸彈喺頭度,想發達都幾難,就好似佛山人頭上有殲十,想走都走唔甩

唔係,係有神靈,舉頭三尺有神靈嘛。

保衛中華民國 

原帖由 紫凤凰 於 2010-1-11 12:16 發表 唔係,係有神靈,舉頭三尺有神靈嘛。

錯!係支撈啲陰魂邪魄。

所以我哋要引進歐西嘅民主福音,驅除嚟自東亞內陸嘅支漢妖惑!

原帖由 vincent10 於 2010-1-11 17:13 發表 保衛中華民國 

錯!係保衛臺灣共和國,唔係ROC。

原帖由 粵嚟粵掂 於 2010-1-11 18:32 發表   錯!係保衛臺灣共和國,唔係ROC。

粵生 E+  你覺得粵協 紅藍綠 邊種人最多?

原帖由 vincent10 於 2010-1-11 20:27 發表   粵生 E+  你覺得粵協 紅藍綠 邊種人最多?

臺係藍綠分野,藍喺臺係維護支那法統陣營(ROC又好,PRC又好,都係支那法統),綠喺臺係破支那法統陣營,主張臺灣獨立,脫離支那法統。

粵唔係臺,粵冇藍綠分野,祇有藍紅分野。藍色代表粵,代表嚟自美歐嘅民主文明,代表粵獨派系,主張大粵獨立,脫離支那法統;紅係支那,引申為粵裡頭嘅護支殖粵派。

妳所謂嘅紅藍綠,喺我睇嚟,紅藍不過係一家,祇係毒材支那同民主支那之分,支那法統根本冇變!

妳所謂藍系,祇不過係一群寄望喺ROC呢個屍殼上高支根未脫嘅粵人,冇錯,佢哋有民主嘅期盼,不過,佢哋嘅思維始終受支那法統理念所禁錮,佢哋係一群粵民族本位意識尚未完全覺醒嘅粵族人。

現時粵裡頭嗰啲成日諗著ROC嘅人,其實係打算留喺民主支那搏「自治」嗰亭。不過喺度都係奉勸下佢哋,與其向啲漢人乞「自治」,點解唔有志氣啲呢?自己獨立唔好過?!

家下民選咗(睇清楚,唔係民主咗)嘅俄羅斯,有眼睇喇,乜有畀過車臣真民主咩?妳估民主咗嘅支那又會唔會畀圖博,東土,臺灣,南蒙,滿洲真民主呢?若然係畀嘅,嗰啲埞方100%會獨立,妳又估民主咗嘅支那會唔會畀佢哋噉做呢?支那絕對唔會好得過現時嘅俄羅斯!

我辰早就講過,喺現實政治裡頭,民主係帶有好明顯嘅民族性嘅,就算支那民主咗,一樣唔會畀圖博東土滿蒙帶嚟真民主,粵港澳臺閩僮苗彝回亦都係一撚樣,因為,喺支撈眼中,呢班都係非我族類嘅異族人!

我哋想要真民主,首先就要爭獨立!喺支那架構底下嘅咩自治,根本就冇可能畀到受支那殖民統治嘅世居異族人真民主!

我哋粵民族想要真民主,獨立係必要嘅要素。粵族人想要做到呢樣嘢,除咗要反支共現政權嘅暴政之外,更加要防備嗰啲在野支撈(所謂嘅支那民主派)嘅滲透!

無論係支共現政權官式嘅「愛國」,抑或在野支撈嘅「文混」,對我大粵獨立運動嚟講,都係毒藥!

原帖由 粵嚟粵掂 於 2010-1-11 22:10 發表   臺係藍綠分野,藍喺臺係維護支那法統陣營(ROC又好,PRC又好,都係支那法統),綠喺臺係破支那法統陣營,主張臺灣獨立,脫離支那法統。   粵唔係臺,粵冇藍綠分野,祇有藍紅分野。藍色代表粵,代表嚟自美歐嘅民主文明,代表粵獨 ...

照噉睇,我系南粤蓝派人!!

原帖由 xiss 於 2010-1-12 16:45 發表 照噉睇,我系南粤蓝派人!!

妳應該係呢種藍:

妳所謂藍系,祇不過係一群寄望喺ROC呢個屍殼上高支根未脫嘅粵人,冇錯,佢哋有民主嘅期盼,不過,佢哋嘅思維始終受支那法統理念所禁錮,佢哋係一群粵民族本位意識尚未完全覺醒嘅粵族人。

粤生讲得好!

苏共落台之后,俄罗斯一样搞寡头政治,一样对「非我族类」凶残!

当年ROC推翻清朝之后,孙文在《建国方略》入面早就写到明,一定要对 Mongol、Uighurstan、Manchuria 所有「边疆民族地区」大规模殖民!

孙文条友,为了实现自己所谓「统一革命理想」,不惜大肆耗费我岭南人力财力。直到晚清,珠江三角洲  依然是亚洲最强经济体;点知,被ROC搞几搞,特别是孙文死后,姓蒋的宁波人「坐正」之后,珠江三角洲 只好眼白白睇住 上海 全面超过自己!

在大一统框架之下,搞乜花神都系换汤不换药!

坚决支持美向台出售爱国者导弹,保衛中華民國!