QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1869|回復: 3

[趣事趣物] 由買U盤總結返嚟嘅買電子產品心德,有經驗嘅一起入嚟探討下。

喺呢個IT時代,電子產品市場可謂越做越大,款式花樣越嚟越多,可以話,如果你要去買電子產品,絕對唔係么嘢難事,走去電腦城,大把人走過嚟當你皇帝噉伺候嚟等你買佢哋嘅貨品。

不過,「林子大了,什么鳥都有」,呢個越嚟越繁華嘅電子市場,亦都越嚟越復雜。款式多,水貨多,假貨多,奸商更多。廠商、批發商、經銷商,之間關系紛繁復雜,廠商、批發商、經銷商、奸商互相利用,都想盡最大限度噉樣擷取利潤,佢哋互相角力之下產生一個極其巨大嘅水分空間,而佢哋無一不將呢啲消耗嘅代價全部轉向消費者。所以話,買電子產品容易,但係買嘢嗰時唔想畀人揾笨就非常難!!

上個星期,我急需一個U盤,于是就喺上個星期約埋同學一齊跑去電腦城買嘞。點知,原以為只係簡簡單單買個U盤,居然就令我認清咗整個電腦城嘅真面目——黑過黑社會嘅黑墨斗社會。以下係我通過今次買U盤嘅經歷,總結返嚟嘅一啲個人心得,寫上嚟同大家分享下:

第一,買電子產品一定要有多方考慮,諸如品牌,質量,價格,款式,性能等。但係事實上,你要喺電腦城買嘢,基本上係好難兼顧到咁多樣嘢嘅,即係話,你顧得款式嚟,可能顧唔到價格,顧得價格嚟,可能顧唔到性能。所以,喺購買電子產品之前,必定要諗清楚,各方面嘅因素邊樣最重要,邊樣又係其次嘅,當要取舍嘅時候(喺電腦城買嘢時時就要取舍),要取邊樣舍邊樣?呢方面一定要諗定,因為去到電腦城,唔容許你有多少猶豫,你一猶豫,奸商(姑且默認整個電腦城都係奸商)就會食住你嘅猶豫心理上,不斷講嘢嚟到游說你,甚至乎通過價格手段、言語上嘅威脅等,喺你茫然之時盲zung1 zung1噉樣作出咗啱呢個奸商心思嘅選擇——買佢能夠賺到更多暴利嘅商品,當然,呢個商品如果畀你冷靜諗諗嘅話,或者你就會發現佢唔啱你心思,不過嗰時,錢都畀咗嘞,你哭都冇眼淚喇

以今次買U盤為例,去到地鐵站出口,見到一檔U盤促銷嘅,標明「4G 69元 8G 99元」,而且個款都唔錯,價格便宜個款又靚,一次過滿足咗你兩個愿望——價格、款式,可惜質量點呢?我始終存疑,因為摸呢個U盤嘅質感,始終怪怪地嘅,再見到老板娘8GU盤一下子就肯同我降價到85文,超「順攤」,我就感到事有蹊蹺嘞,于是我就開始猶豫買唔買嘞,此時老板開始對我唔客氣,先馬上搬臺電腦出嚟,然后未經過我明確表示話要買嘅情況下就徑直將我想買嗰個U盤嘅包裝拆開,攞個U盤出嚟,插入電腦道試畀我睇——「喇,8G的,可以了吧~~」然后「喇喇林」攞個膠帶出嚟準備入貨,此時我就開始有啲遲疑了,想叫句「讓我想想」,點知個老板好似睇出我心思噉,即刻換個老虎樣出嚟「還想什么想?包裝都給你拆了,你放心,我們這里買得絕對可靠~~~」(軟硬兼施),呢個時候我真係好似畀人落咗咒噉,迷迷糊從袋里面「am4」個荷包出嚟,盡管心里面嗰份猶豫越嚟越大,但係已經到咗「唔情愿都要畀錢」嘅地步嘞。好彩此時我個F即刻大叫一聲:「你這個肯定假的,閃紅燈的金士頓,肯定是假的」老板當場發飆「你是不是耍花樣啊?」「什么耍花樣?你這是心虛吧,要不拿過去客戶點檢驗一下?你怕不怕?」我這是才如夢初醒,立即打消了購買這個U盤的念頭。後來個老板喺後面咒罵我,當然啦,呃唔到人喔,奸商當然唔舒服啦

但從這個經歷可以睇到,喺電腦城,基本上係冇畀你猶豫嘅可能,你一猶豫,你就注定畀人迷惑你做一筆不情愿嘅交易啦,奸商老板會營造各種氛圍嚟迫使你喺極不情愿嘅情況下買佢嘅產品。擺脫呢種魔咒嘅辦法就只有唔允許自己猶豫,嚟電腦城之前就喺屋企諗定,唔滿足么嘢么嘢條件嘅,一律唔準買。例如,我呢次情況噉,假如我之前明確自己只要有懷疑唔係行貨嘅就立即唔買嘅話,我就唔識猶豫即刻走了,自然亦都唔識畀個老板施「魔咒」,差啲迷迷糊送錢出嚟畀佢。所以話,喺購買電子產品之前,必定要諗清楚,各方面嘅因素邊樣最重要,邊樣又係其次嘅,當要取舍嘅時候(喺電腦城買嘢時時就要取舍),要取邊樣舍邊樣?呢方面一定要諗定!!今次好彩當局者迷旁觀者清,有個眼明夠義氣嘅F喺隔離「拍」醒我,但係唔係時時咁好彩咖~~~

(未完待續.......)

不如公開係邊道啦,使乜客氣喎。

原帖由 ren1981 於 2010-1-3 10:57 發表 不如公開係邊道啦,使乜客氣喎。

天河崗頂.........
哦,去了岗顶电脑城。