QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2136|回復: 10

[八卦時聞籮] 重有冇人記得,五年前嘅嗰場大海嘯?

今年係印度洋海嘯五周年,就等我哋重溫嗰時嘅賑災主題曲《We Are The World》(粵語版《愛》),再一次記住:

唯有愛,能跨越國界,令四海一心。

歌詞寫得幾好~

我记得当时有唔少嘅中国人欢呼!

原帖由 华广 於 2009-12-27 02:37 發表 我记得当时有唔少嘅中国人欢呼!

哈?唔会啩,唔好乱讲喔~~~

印尼 1998 年 的时候,信奉 安拉教 的当局,嗖使土族暴徒抢掠杀戮 闽族 侨民(印尼 广族 侨民极少)。东南亚的闽广侨民一般信佛教和耶教,很少信 安拉教。这是意识形态层面上,发生冲突的原因。

可以认为,2004年的海啸,是对印尼土人「天收」的报应。

事隔多年,闽族富裕侨民大批撤出印尼之后,印尼的经济不但回复正常,而且快速增长。这不能不说是讽刺。闽族人是时候要检讨下自己的作风了,为什么「Ga Gi Nang」会搞到泰国的政局「立立乱」。

我个人认为,东南亚的土人人种,其实并不蠢。泰国的《Ong-Bak》(拳霸)、菲律宾的《Gagamboy》(曱甴仔),都是一流idea的电影。但他们衰在懒

另外,东南亚土人的财富观念,还停留在「有福同享」的农业社会阶段;而闽族人「独善其身」,赚到钱「自己叹」,绝不对外张扬,更拒绝与外人分享,一味把财富寄回乡下,也就谈不上在当地布施慈善了。

这才是闽族人遭到东南亚土人排斥的根本原因。

有啲人好鍾意幸災樂禍,落井下石o架~

原帖由 xiss 於 2009-12-27 02:56 發表 哈?唔会啩,唔好乱讲喔~~~
冇乱讲!至于系咩原因啊使生已经讲咗啦!而且有人将当时华人在印尼嘅惨况影咗相仲发上网,所以当时大海啸嗰阵有唔少中国人都觉得印尼系俾天收.
用我地嘅眼光,法國人都好懶。食一個正餐,無四、五個鍾唔得。
當年印尼排華,大6政府無動于衷,將相關信息一如既往咁樣進行「封鎖」,重如期貸款俾印尼政府!!!!

後來由於得到美國呢個鍾意"對中國的事情指手畫腳"嘅國家武力干涉,排華事件先至緩和,結束。

唔知你哋有無睇星期 6晚嘅華人移民史,當年抗日,南洋嘅華人,雖然身在他鄉,但係依然出錢出力為祖國,捍衛國土!!!!!導致日本攻陷呢啲國家嘅時候佢哋亦慘遭厄運!!!

依家!!

大6政府 一句:「不干涉別國內政」就連一句公道說話都唔肯企出嚟為印尼班華人講!!更加唔好癡心妄想佢會為呢班華僑「同胞」做啲乜嘢!!

難怪印尼華僑會掛出 「寧做美國狗,不做中國人」嘅橫額!!

呢啲咁嘅被共非劫持嘅國家值得去愛?!笑話!!

嗰時同而家唔同囉,後來所羅門島問題,中國大陸咪一樣派出專機接濟。到而家情況已經好好多。

不過印尼大海嘯,對啲軍事家來講有另一番領悟,就係對氣象武器嘅研究等等。