QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2846|回復: 15

[純水無大礙] 吹水:何為強者

有日見人講開孫中山,有人話,孫中山果個時代的確需要一個強者來主持大局喔。本人先唔討論佢講嘅呢句說話啱定唔啱,而系想討論:咩系強者。

本人認為,果D拿住支槍指住一個手無寸鐵嘅弱者,令到對方不得不屈服、不得不聽從果D,如果咁都算得上系強者,咁果D強盜勿可以叫做強者?

本人認為,真正嘅強者系,手無寸鐵、可以令到萬人景仰、一呼百諾嘅人,例如粗衣簡食嘅Gandhi、例如martin luther king。真正嘅強者,系果D,即使從權力嘅高位跌落、成為一個不名一文、依然沒有倒下嘅人,例如拿破侖。

睇過一篇文章話,美國五角大樓,每年有五百個職位空缺,點解?因為每年都有好多人辭職唔撈,辭職嘅理由五花百門,根據記載,有D系因為嫌個辦公室個窗口望出去個view唔靚,就辭職;有D,系嫌五角大樓個咖啡機D整出來嘅咖啡唔好飲,又辭職。前幾年美國有個財長掛冠唔做,個原因系嫌做財長收入重低過佢響外邊打私人工D收入喔。。。。

再睇返轉頭,睇睇G那D公務員?笑,一個字。

拿拿拿,呢條友宁愿死都唔肯辞职咖拿:

http://www.xkb.com.cn/html/xinwen/zhongguo/2009/1224/32082.html

你所说的那种不是强者的强者正正是我所认为的强者之一。

靠自己力量取得高位,然后不论威权还是威信,只要能令敌人惧怕的,威震四海,名扬四方的就是强者。

强者无分正邪,因为这个世界是以成败论英雄的,赢了就是正义,输了就是邪恶,这也是自古以来的「邪不胜正」的真正意思。试问如若当年希特勒赢了二战,结果又会是如何,届时百姓无忧米,贫富无分化,世界的战争也逐步缺乏。那时他也是真正的英雄。可惜他输了,而这个世界就是以成败论英雄。

这个世界的强者的确是靠强盗逻辑逐步站起来的,这个世界为何会有强盗?都是被迫的。世上总有多数群体与少数群体,而多数群体如果在没有约束之下,往往会剥削、压迫弱势群体。例如为何会有那么多人歧视艾滋病人,歧视就是建立在这种基础之上。被逼到绝路,人就只能选择邪恶。

邪恶是一种没有选择之中的选择。

强者就是凭着信念一步一步攀登,至于他成功之后干的是威权还是威信那已经并不重要,再不济他也是个枭雄。无疑孙中山就是这样的人。

內鬨!

師道尊嚴聽過未?

原帖由 紫凤凰 於 2009-12-25 21:45 發表 你所说的那种不是强者的强者正正是我所认为的强者之一。   靠自己力量取得高位,然后不论威权还是威信,只要能令敌人惧怕的,威震四海,名扬四方的就是强者。   强者无分正邪,因为这个世界是以成败论英雄的,赢了就是 ...

力量便是一切?威權就是一切?懼怕就是征服?

非也!!

力量再大,敵不過自然!!
威權再威,威不過天命!!
如何可怕,嚇不倒鬼神!!

人,充其量亦都只係一個人,喺茫茫天地間,不過一螻蟻,人在做天在看,果若真係威到無法無天,觸怒上天,以為可以鬥天鬥地,就真係不自量力以卵擊石,聽天收啦。

所以,人,重係要講返啲道義。畢竟:

人在做,天在看

人终有一死,但为强者者,但求轰轰烈烈地死,哪怕是一个恶名。

以有限的生命,让大地铭记这个名字的曾经存在,这就是强者。孙中山死了,但他的名字却已经留下。所以他是强者。毛泽东死了,他的名字依旧留下,他是强者。蒋介石死了,他的名字仍然留下,他是强者。罗斯福死了,他的名字依旧留下,他是强者。林肯死了,他的名字依旧留下,他是强者。华盛顿死了,他的名字依旧留下,他是强者。

不求千秋万世,只求大地留名。不求子孙万代,只求轰轰烈烈,这就是强者。

原帖由 紫凤凰 於 2009-12-25 23:30 發表 人终有一死,但为强者者,但求轰轰烈烈地死,哪怕是一个恶名。   以有限的生命,让大地铭记这个名字的曾经存在,这就是强者。孙中山死了,但他的名字却已经留下。所以他是强者。毛泽东死了,他的名字依旧留下,他是强者。蒋介石 ...

嗰啲所謂嘅「威權強者」,你只見到佢生前威風,你又肯定佢死後就無後顧之憂??死後世界到底係點,宜家都未知呢~~~
社会同资本嘅区别就系呢度咯,我哋公职人员金饭碗,掤都唔扯。

晨早讲咗话唔可以有暴力心态嘅.

以暴亦暴个下场连傻果个都知道会系点.

e.g. 劉X波係勇敢の強者!! 而江賊人、胡撚塗嗰D,卻去到辺度都要靠軍警護住先生存得到の弱者!!

原帖由 紫凤凰 於 2009-12-25 23:30 發表 人终有一死,但为强者者,但求轰轰烈烈地死,哪怕是一个恶名。   以有限的生命,让大地铭记这个名字的曾经存在,这就是强者。孙中山死了,但他的名字却已经留下。所以他是强者。毛泽东死了,他的名字依旧留下,他是强者。蒋介石 ...

咁希特拉呢???

本贴系想说明,一个真正嘅强者,系果D,那怕系失去权力,仍然有本事屹立不倒嘅人。而唔系果D一旦失去权力就会失去一切、甚至会失去生命嘅人。

以老mou为例,由于连佢自己都对自己个身份个 hap faat 性产生怀疑,导致佢对自己个kyun 力嘅稳固产生极度嘅恐慌,于是,佢不惜一切代价,都要制造hat mou hei,结果令到几千万人o  sei,据最近官方解密嘅资料,三年ging zai kwan naan時期,zung 国o  sei jan hau 為3750W,个绝对数超过有史以来外族入侵时,单次被「图萨」嘅平民嘅绝对数,当然,也远远超过南京haai tou saat 被saat平民嘅数字。而二战嘅死伤人口系6千几万。

仅仅系为keoi jat go jan 嘅恐慌而令到几千万人为之song meng,呢个唔系咩强者。

原帖由 Ψ丹尼王子 於 2009-12-26 18:24 發表 e.g. 劉X波係勇敢の強者!! 而江賊人、胡撚塗嗰D,卻去到辺度都要靠軍警護住先生存得到の弱者!

一針見血!入木三分!!

本贴系想说明,一个真正嘅强者,系果D,那怕系失去权力,仍然有本事屹立不倒嘅人。而唔系果D一旦失去权力就会失去一切、甚至会失去生命嘅人。

贊成!!

[quote]原帖由 xiss 於 2009-12-26 22:37 發表 一針見血!入木三分!![/quote]

咦~~~引用人哋嘅说话嘅~

原帖由 寶寶 於 2009-12-26 22:50 發表 [quote]原帖由 xiss 於 2009-12-26 22:37 發表 一針見血!入木三分!!
      咦~~~引用人哋嘅说话嘅~       [/quote]

噉鬼叫你嗰句話講得咁好咩~~~

原帖由 Ψ丹尼王子 於 2009-12-26 18:25 發表   咁希特拉呢???

希特勒當然屬於強者之列。單憑佢帶領德國走出戰前嘅經濟危機就知道。而且佢帶領嘅德國發明咗閃電戰,將坦克嘅效能發揮到極致,而家佢死咗,但係都重有好多人記得佢,哪怕有啲人憎恨,但至低限度佢已經在大地已經留下記憶。不過而家有好多人都重係好佩服佢嘅才能。