QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7230|回復: 2

[問音問字] 《將進酒》嘅「將」字係讀「昌」音?

啱啱睇完《正識第一》原來《將進酒》嘅「將」字係讀「昌」音。但我在網上查過都係得過

(zoeng1)將要......    普通話:jiang1

( zoeng3)  上將......     普通話:jiang4

就算普通話都係得過依兩個解釋,同埋得兩個讀音。

但係阿鄧博士話《將進酒》個「將」讀「昌」音——(coeng1)意思係:請

請高人指點,求此意的任何出處。

——————————————————————

啱啱又查咗下《現代漢語詞典》有(qiang1)音,意思係:愿,請

《新編古漢語字典》——《詩·氓》將子無怒,秋以為期——都系讀(qiang1)

但係解釋凈係得我上面寫嗰兩句,太片面,又有几個人知道粵音讀「昌」(coeng1)呢?請高人再介紹下依個音,以及出處,唔該!

係讀「昌」,本論壇嘅粵讀攴攴齋分版早就有講過
又【集韻】【正韻】千羊切【韻會】七羊切,音鏘。請也,幾願辭也。