QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2794|回復: 14

[純水無大礙] 入来睇下搞唔搞笑?!

唔想帮人卖告白,所以,将图片设咗限,sorry。

不過我覺得D撈人出爾反爾,都幾搞笑下,大家睇下下邊張海報有咩好笑野冇?

睇唔到啊,系唔系等级唔够……

原帖由 一帆鱼跃 於 2009-12-10 21:05 發表 睇唔到啊,系唔系等级唔够……

設咗權限為40呀,唔好意思,因為張圖系一出戲嘅海報來呀,呢出戲啱啱上畫,唔想同D撈人賣告白呀。。。。

呢出戏响佛山首影果时,全个电影院得几个观众,垃圾到「冇朋友」。我唔想幫D垃圾唱通街。

专屌 东北亚 捞种

东北亚 大饼脸朦猪眼 捞种的思维模式,显然与我们东南亚完全不同。

例如语言上,上古汉语明显更接近当今东南亚语言的结构。语素(「字」)都发单音节,有ptk入声,有丰富声调。甚至一直到了春秋战国时代的东夷(鲁国)语言,依然保留着大量 定语后置 的词句,如「子贡」「子路」。这些特点,与当今的东南亚语言,是完全一致的。

考古人类学家也已证明,商周时代的中原土著,都是南亚人种特征非常明显的。

而东北亚捞种的语言,就极之啰嗦cam3气,一大抽连埋,完全没有语调起伏,闷过古兰经。

倭捞 朝鲜捞 满洲捞 自认为好笑的桥段,在我们看来都是又长又cam3,三四个字讲得完的对白,佢地要讲十久几分钟,表情仲要夸张做作僵硬,令人眼困作呕之极。

譬如倭文「神社」,借汉音读 Jin-Ja(じん    じゃ),本族土语读 Kami-Yasiro ( かみ      やしろ ), 发音多了倍几有突,明显是落后低效率的劣等语言。等你班傻仔傻妹仲以为倭语是好嘢??

再屌东北亚捞种

殷商时代的中原土著居民,是东南亚人种,「甲骨文」是由我们的 东南亚祖先 创造的;「金文」则是抄袭自「中东佬」高加索种 巴比伦人的楔形文字。这一切文明成就,都与东北亚大捞种无关。

殷商之后,西来的「生姜族」(山羌),北来的「蒜蓉族」(犬戎),屠杀了殷商原土著居民。

我系想话D捞人出尔反尔, 成日话广东人学香港人用正体字,从上到下都疯狂指责我地点解唔用"规范字"啫,楼上你使唔使作到咁大?

本人响呢度,抗议呢出戏个海报,唔用"规范字"!

俗不可耐
唔知出戲講咩嘢

原帖由 雨夜街燈 於 2009-12-14 00:51 發表 唔知出戲講咩嘢

HI  !

本人抗议,外省人学香港人写深笔字喔!

睇睇

原帖由 柳寻风 於 2009-12-14 14:35 發表 本人抗议,外省人学香港人写深笔字喔!

又唔系喔,我都系外省人,但我一直系用正體簽自己個名架,考試時都系。。。

原帖由 Jean 於 2009-12-15 22:12 發表 又唔系喔,我都系外省人,但我一直系用正體簽自己個名架,考試時都系。。。

哦哦。