QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xiss

[粵語拼音] Penkyamp系列粤语拼音表示粤语元音时所用字母再探讨。

本帖最後由 penkyamp 於 2011-4-24 13:24 編輯 楼上呢个想法,同我嘅「penkyamp 字典式」嘅路线系一致嘅。建议完善落去,并建议同法兰西第二式达成共识,使以后 penkyamp 字典式 同 法兰西第二式可以基本上趋同。 个人认为,penkyamp 字典式系必须嘅。 亦个人认为,penkyamp 文字式乃 粤语拉丁音标 文字化之先行,与字典所需之音标嘅需要有一定距离(比如讲,字典式 音标必须系「唔使解释」为理想。而 penkyamp 文字式嘅 韵尾使用法「需要解释」,非字典式音标之理想)

希望能就此凑齐感兴趣人士,同 法兰西派系嘅 meallan 等人开会讨论。

亦有要求,希望 该 式 可以充分 容纳 penkyamp 原有之 声调符号,以免 penkyamp 文字式 同 penkyamp 字典式 采用迥然不同嘅两套 声调符号。

鼓励,
此致
并且 建议 xiss, 意识到 Felix Wan 越南式系统 (唔系 德国仔嘅「越粤」)嘅 优越性同全面性,希望 xiss 同 meallan, 就 Felix Wan 嘅基础上妥善改良,发展「字典式」。
在 声调符号方面,建议推广「广东话罗马字」, 以宣扬呢种方案在 实用上 取代 jyutping 嘅,已经能够作为文字使用 嘅 优越性。
如果聲調達成一致,將會係粵拼史上一個巨大里程牌
http://bbs.cantonese.asia/thread-29205-1-1.html
我平生第一次用廣東話拼音字母打字
2)粵語拉丁拼音係由中州粵語 Penkyamp 拉丁粵文打字機直接網上輸入。以下係網址: http://zime-web.appspot.com/stat ... .html?schema=canton