QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2334|回復: 5

[純水無大礙] 北方佬係台灣打壓鶴佬話嘅手段

我係台灣人, 呢啲手段未來都有可能用於廣東,

雖然,而家不再限制台語節目,一日不得超過一個鐘頭,

有啲戲劇講國語台語角色都有,呢啲戲劇都塑造咗講台語嘅人都係知識嘅人,或者男人做古惑仔,女人做妓女。

未來電影戲劇,如果背影係廣東,佢哋都可能塑造咗講廣東話嘅人都係知識嘅人,做古惑仔都講廣東話,做雞都講廣東話,戲中嘅型男靚女都講普通話,講廣東話人蝦講普通話人,講普通話人俾講廣東話人蝦,.......塑造出壞人講廣東話,好人講普通。

因住北方人呢啲那渣招數至好啊!

廣東都有鶴佬人 汕尾便是。 對了,什麽原因使你過來粵語協會吹水呢??
 台湾宁讲粤语?赞个嘞

台灣冇乜機會講廣東話,

台灣大約13%外省人,廣東人淨係呢13%其中一部分,

遇到講廣東話多數係香港旅客,

淨係為咗興趣而學架咋,

我周時下載香港嘅節目嚟睇,聽香港電台

反而我有一個表弟係深圳揾食,但係佢唔識講廣東話。

嘅型男靚女都講普通話,講廣東話人蝦講普通話人,講普通話人俾講廣東話人蝦,.......塑造出壞人講廣東話,好人講普通。

大陸對付方言都系類似方法啊  首先塑做一個講方言嘅負面形象  

令人不知不覺咁有種潛意識 講方言嘅都系

落後 冇文化同 out嘅+上全方位嘅普語資源覆蓋

整整下 你地就會不知不覺咁放棄

PS  你地唔系叫 國語咩 點解叫咗普通話

大陸化了