QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4727|回復: 4

[正字本字] 论粤人所谓「㷫hap6hap6」嘅hap6字嘅本字

粤人所谓「㷫hap6hap6」嘅hap6字一般均写作「烚」字

查实,粤人所谓「㷫hap6hap6」嘅hap6字嘅本字其实系「翕」字

「翕」字于《康熙字典》中嘅注音为:《廣韻》《正韻》許及切《集韻》《韻會》迄及切。

其中古拼音为曉母深摄开口重钮三等緝韵入声,即系读作hap1音,读作hap6音乃系变调所致

「翕」字于《康熙字典》中嘅注释为:《廣雅》翕翕,熾也。《廣韻》火炙。動也,盛也。

综上所述,「翕」字嘅音义均与粤人所谓「㷫hap6hap6」嘅hap6字相符,且作火熾解最早见于三国《廣雅》

而「烚」字虽然亦音义相符,但系其作火貌解最早见于宋朝《集韻》,晚于「翕」字嘅出现

因此,粤人所谓「㷫hap6hap6」嘅hap6字嘅本字其实系「翕」字

神七繼續死性不改,攞住本《康熙字典》當粵語《聖經》

虽然「翕」可能係本字,但我都係觉得「烚」比较形象,火字边加「合」,又有火貌嘅意思。而「翕」一般好似读jap1,「翕翕扬扬」,实际应用都係「烚」比较好,我亦唔否认「翕」嘅正字性。

PS.如果唔用康熙字典,重有咩依据可靠?

原帖由 neolite 於 2009-11-22 20:13 發表

虽然「翕」可能係本字,但我都係觉得「烚」比较形象,火字边加「合」,又有火貌嘅意思。而「翕」一般好似读jap1,「翕翕扬扬」,实际应用都係「烚」比较好,我亦唔否认「翕」嘅正字性。

本帖系论哪个字系「本字」,而并非论哪个字系「错字」

「翕」字系一个多音字,既可读作jap音,亦可读作hap音

至于你话乜嘢如果唔用《康熙字典》,重有乜依据可靠

难道你睇唔到我列举咗三国《廣雅》宋朝《廣韻》《集韻》元朝《韻會》明朝《正韻》等字书韵书作依据

可能你并不了解《康熙字典》嘅体例,以为《康熙字典》只系清朝嘅内容

其实《康熙字典》已收录咗古代各种字书韵书嘅内容,非常方便引用资料

原帖由 neolite 於 2009-11-22 20:13 發表 虽然「翕」可能係本字,但我都係觉得「烚」比较形象,火字边加「合」,又有火貌嘅意思。而「翕」一般好似读jap1,「翕翕扬扬」,实际应用都係「烚」比较好

赞同,我揾粤语字,亦都遵循呢啲思路:假如正字本字唯有确凿证据,或者已经揾到但系实在与现代习惯离得太远嘅话,我就会选择比较形象嘅字,当系俗字用住先都好。

例如,「sin3 低」个「sin3」字,未有确凿证据,故先用形象嘅「跣」。

「saang2 干净」嘅「saang2」,正字本字各有各讲法,个个讲法亦都系有待证实,故用形象嘅「渻」。

首先,《康熙字典》唔系唯一嘅正字依据,当然,以《康熙字典》嘅权威性,佢绝对可以成为依据之一。

但系,《康熙字典》嘅条文虽然足够权威,但系后人,包括我哋对佢嘅分析就绝对正确吗?如果我哋嘅分析唔正确,噉我哋分析出嚟嘅出自《康熙字典》嘅字就未必系正字。

如何判断「分析」正确与否呢?内行嘅人可以根据自己嘅知识甄别。噉外行呢?好简单,借助内行嘅力量,假如呢个分析获得到大多数嘅内行人,内行资料支持,甚至有不少内行资料有相同嘅看法嘅话,噉外行大可以认为呢个分析冇错。如果冇其它内行资料嚟到佐证嘅话,外行本身对于呢啲分析,自然冇能力判断正确与否,唯一能够做嘅,就系暂时存疑,暂不采纳。

我已经讲咗N次,我唔系质疑《康熙字典》,而系对网友嘅分析存疑。