QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3779|回復: 3

[粵語拼音] 粵拼中嘅 oeng & eoi 音

拼音之所以稱為拼音,係因為可以拼讀出來,但是對於粵拼嘅oeng & eoi音,感覺並不像漢語拼音咁樣可以拼。於是本人諗出一些修改:

張: 由 zoeng 改為 zyung (好像由三個音:z + ü + ung 一齊拼讀出來)

常: 由 soeng 改為 syung

昌: 由 coeng 改為 cyung

以下四字,大家是否睇到佢地嘅邏輯關係:

魚 yu   = [ü]

粵 yut      

酸 syun   (保持不變)

擁 yung    

常 syung 

此外,下面嘅字可亦作出修改。

佢 kyoi    (由 k + ü + oi 一齊拼讀出來)

具 gyoi

水 syoi

大家畀啲意見,是否覺得好啲?

噉請問,普通話拼音裏面嘅zh,又點樣拼到「繞舌音」出嚟呢??

「拼音之所以稱為拼音,係因為可以拼讀出來」理解得太膚淺喇

拼音更加著重佢嘅系統性,科學性,當然,通用性亦都不可忽視。

y+u嘅發音,同oe完全唔同,除咗某啲地方嘅鄉音。

jyunping入面嘅oe同eo,並唔係由o+e或者e+o嘅發音組合出嚟,而係獨立嘅元音,同a e i o u y呢啲音素一樣,係最單元音,並唔係組合元音。只不過廿六個字母入面搵唔到一個合適嘅單獨字母表示呢兩個元音,就用eo或者oe嚟表示。

原帖由 UngooChan 於 2009-11-21 15:42 發表 y+u嘅發音,同oe完全唔同,除咗某啲地方嘅鄉音。   jyunping入面嘅oe同eo,並唔係由o+e或者e+o嘅發音組合出嚟,而係獨立嘅元音,同a e i o u y呢啲音素一樣,係最單元音,並唔係組合元音。只不過廿六個字母入面搵唔到一個合適 ...

而之所以揾eo同oe表示獨立元音,係基于整套方案嘅系統性。