QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3229|回復: 8

[詞彙及文法] 老渣[意为排行第五]个“渣”应点写?

听刘天赐讲薛觉先嘅时候称佢做薛老渣(刘天赐跟住有一句解释:点解叫老渣?因为佢第五),请问呢个“渣”字应点写?

Re:老渣[意为排行第五]个“渣”应点写?

刚刚揾到答案,同大家分享: 薛觉先是广东顺德县龙江乡人,1903年4月出生于香港。本来有同胞兄妹十人,因为他的兄弟姐妹共有五人陆续早逝,形成他是上有两姐,下有一弟一妹,等于薛家的长子。而他实际是排行第五,故被人背地里昵称为“薛老揸”(广州人把五个手指撮在一起叫揸,揸是五的代称)。

詠春名家“阮其山”排行第五,因而被称为“阮老揸”。

我未聽過「老揸」呢個詞﹐幾得意。

顺德水蛇粥在2005-12-27 14:04:13說道:[br]刚刚揾到答案,同大家分享: …… 而他实际是排行第五,故被人背地里昵称为“薛老揸”(广州人把五个手指撮在一起叫揸,揸是五的代称)。
噉點解會有[一揸啤酒]嘅講法嘅?~嗰度嘅[一揸]又算係咩單位啊?~

呢段錄音好似有馬鼎盛把聲噉嘅?好標準嘅廣州話。。。

余ok在2005-12-27 20:05:41說道:[br]呢段錄音好似有馬鼎盛把聲噉嘅?好標準嘅廣州話。。。
佢系香港出世,广州长大咖

yucky豕在2005-12-27 16:45:04說道:[br][quote]顺德水蛇粥在2005-12-27 14:04:13說道:[br]刚刚揾到答案,同大家分享: …… 而他实际是排行第五,故被人背地里昵称为“薛老揸”(广州人把五个手指撮在一起叫揸,揸是五的代称)。
噉點解會有[一揸啤酒]嘅講法嘅?~嗰度嘅[一揸]又算係咩單位啊?~[/quote] 一揸啤酒係一jar啤酒,係英文外來詞,解闊口瓶。

d管,受教,多谢!