QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2160|回復: 6

[趣事趣物] 新鮮出爐:2009撈人特征(圖文并茂版)

原文引用:
(首先同大家道个歉先,由于今年本人因为私人原因,并无如时完成09版捞人特征既出版,希望各位FANS原谅,事不宜迟,即刻去片)

1. 暂住证都无个够胆死话自己系深圳人
2. 系D巴士度脱靓白勒
3. 当正自己部手机摄像功能系专业摄影机,又唱歌又跳舞甘搞埋D十分猥琐既动作
4. 以识讲一两句唔标准既广东粗口为荣,当正自己系广东人
5. 做烂广东个市,大学生毕业去做400蚊清洁工人,恶性抢饭碗
6. 以为用MSN好高级,仲时不时插两个英文单词
7. 一家大细走去D超市门口睇「属于」距地既免费「家庭影院」,吐到成地瓜子壳同蔗渣
8. 以为CC乜V果D新闻就真实,实质距地唔知所谓的群众感谢某某某系CC乜V既临时演员扮演既
9. 一到放寒暑假带自己D仔女落广东做「兼职」,XX无路费XX俾钱买个面包
10. 男人捞狗中意着红色带个「福」字同「旺」字既底裤,仲要特登着埋去赌钱
11. 行商场行一日,一D野都无买到,纯属系度叹空调
12. 中意叫自己做XXX老师,实质小学都未毕业
13. 中意叫人地做XXX经理,唔理人地系米打杂既(菜包部经理定系肉酱包部经理呢?)
14. 不知廉耻甘系D公园或公厕脱光衫裤冲凉,洗衫
15. 四五十岁人仲着住件叮当衫
16. 擦到对皮鞋「LOVELOVE凌」,仲要刻意甘露俾人地睇
17. 做晒宅男,男人老狗「咩」住个仔四围甘走,仲差未喂埋奶
18. 食雪条用碗来装住,慌死滴佐落地浪费佐
19. 猛按电梯D上落键,以为部电梯会快D到达
20. 入酒吧坐大厅饮雪碧
21. 鼓励D细路排队打占
22. 系D步行电梯度调转方向来行
23. 知道超市唔使买野就可以入去探免费空调后日日准时去叹空调,D细捞就系商场玩电梯,层层都停
24. 手机终于唔用套,改成用贴膜
25. 一大叠银行卡,方便借钱,仲好意思话边间银行既卡都有,专业借钱户
26. XX垃圾证券公司做个烂鬼业务员,印一大叠卡片周围派,叫人地称呼佢X经理
27. 某楼盘做泥水,同老乡讲就话「搞建筑」
28. 踩部烂三轮车送煤气,同老乡讲就话「搞运输」
29. 帮人剪发或化装时成日望住镜入边既自己
30. 成日望住自己戴住手上既表,基本上唔系要来睇时间既
31. 对住一大盘辣椒,大谈自己如何晓得去食
32. 一日到黑玩QQ农场
33. 开住部电动车,咩住个皮包,一睇就知道系高层啦34. 系广东打份牛工,但次次翻乡下都要扮到系香港回乡探亲甘,基本上红白蓝入边装既都系D烂衫同孖腊肠
35. 习惯性同D老人孕妇抢座位
36. 着住对拖鞋就敢周街甘去
37. 系D消夜档大声玩「棒子鸡」之类低俗既酒台游戏,慌死人地唔知距系捞仔
38. 被人打佐之后系D老乡面前话「如果不是XXX拉着我,就打死XX」之类既大炮话题
39. 一日到黑话自己几高几大,其实距地唔知呢D身材最适合做800蚊/月包食包住既搬运工
40. 26个英文字母都未识齐,够胆死听D英文歌,以为甘就好有TA屎(taste)
41. 哗众取宠,郁D就话要跳X江桥,俾条女飞佐又话要生又话要死,最大问题系次次都跳唔成42. 仇富心理严重,一日到黑话广东系靠政策发展,唔够人讲就挪上海来同广东比较,再唔得就挪全国收入同单一一个广东比较
43. 大夸其家乡如何富裕,口出狂言话香港如果唔系大陆帮手一早就垮台(我心捻既然甘有钱仲来广东托咩?但捻深D,距地真系来广东托既,不过托既会唔会系水泥?)
44. 屋企既墙壁上贴既都系我国伟大领袖既画像
45. 系一大堆广东人面前搭讪,仲怪责人地唔尊重距唔讲普通话,连基本既入乡随俗既礼仪都唔识

要睇圖嘅去呢個鏈接睇:http://www.kugz.net/thread-195111-1-1.html

哩D唔叫「捞」,叫「乡」。

真正的捞,是咁讲嘢的:

「操你妈的信不信老子把你这个马来猴子打得满地找牙?」

「你是A还是C?要不AC之间,来个2B?」

笑到碌地,一睇到嗰张影到1只拖鞋男,笑到要气绝啦
佢哋啲人真系年年都写一篇捞人特征!
将良好的行为言传身教俾乡里才是王道?人与人之间应当互相尊重,人的生活习惯会不相同,不要井底之娃,不要站在陆地上以为天空都一揽无为。

表示遺憾

我以與你同為廣東人而感到可恥

在此我以我身為廣東人表示遺憾

原帖由 maugham 於 2009-11-10 08:24 發表 我以與你同為廣東人而感到可恥在此我以我身為廣東人表示遺憾

这是外地人的确存在的不足,写出来而已,说一下事实罢了