QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4378|回復: 20

[純水無大礙] 大件事

讲笑啫,嘻嘻~~我嘅问题系,当上某个网站嘅时候,成日遇到呢个问题导致必须关闭IE,发生嘅机率非常高,上其他网站就唔会发生呢个问题,请问点解呢?高手~~啊~~~你喺边树?
你上埋晒D咸网,系咁嘎啦

楼上嗰位,唔该你冇将自己嘅嗜好安落我身上至得咖 某个网站指嘅系开心网

网站某项加载项与IE有冲突,唯有就系重装IE,因为冇可能要人哋网站迁就你重装加载项咖嘛。

当然,重装之后重系唔得嘅,唯有重装系统。

如果唔想重装系统,亦都可以试下换用第二种非IE内核嘅浏览器,例如火狐,去浏览呢个网站试试。

禽晚收到风,就一支箭噉去DOWN火狐 结果失败(连菜地都冇办法显示)

睇怕都系要重装过系统,不过我又提唔起重装嘅热情,迟啲再算啦

用360安全浏览器吧,几好的。
原帖由 使君子 於 2009-11-7 11:33 發表 用360安全浏览器吧,几好的。

唔好又喺道亂講,360係IE內核瀏覽器嚟咖。
原帖由 xiss 於 2009-11-7 14:16 發表 唔好又喺道亂講,360係IE內核瀏覽器嚟咖。

搞针对?

货比三家,用过你就知,360各方面表现好过chrome。
原帖由 使君子 於 2009-11-7 18:36 發表 搞针对?货比三家,用过你就知,360各方面表现好过chrome。

係吖,就係針對你么嘢都「識少少扮代表,半桶水」。

你識電腦嘅話,冇理由唔知道,360係IE內核嘅瀏覽器,即係話,用360其實就係用緊IE,不過係喺IE嘅基礎上套咗個360嘅殼。

人哋不关云和月好明顯今次係系統嘅IE內核出問題,唯一辦法就係避免唔用呢個內核,你重要人哋用360?

重有,CHROME係谷歌嘅,亦都係非IE內核,但係CHROME唔係火狐,火狐係Firefox啊。人哋宜家嘅選擇就唯有係非IE內核嘅瀏覽器,你有么嘢理由推薦人哋用360咖,咪即係換咗等于冇換??
原帖由 不关云和月 於 2009-11-6 23:45 發表 禽晚收到风,就一支箭噉去DOWN火孤 结果失败(连菜地都冇办法显示)   睇怕都系要重装过系统,不过我又提唔起重装嘅热情,迟啲再算啦

非IE內核瀏覽器有個致命弱點,對網站嘅兼容性唔夠IE好,因為有啲網站采用非W3C標準嘅語言編寫(IE獨有語言),唯有IE兼容到。而非IE內核瀏覽器只能對按照W3C標準嘅編寫嘅網站兼容。所以兼容性目前尚未跟上IE,你話「菜地」都上唔到,可能就係呢個原因。

不過按照國際互聯網委員會嘅決議,已經將W3C定位行業標準,已經有越嚟越多嘅網站遵守呢個規定,相信唔使好耐,W3C語言就會一統天下,到時兼容性嘅問題就唔再存在嘞。
原帖由 xiss 於 2009-11-7 18:54 發表  CHROME係谷歌嘅,但係CHROME唔係火狐,火狐係Firefox啊。

你有么嘢理由推薦人哋用360咖,咪即係換咗等于冇換??

我都茅有di du「谷歌」是乜嗲,某趸D晒捞嘢上台啦哇。我净是di du番鬼文「Google」等于10自乘100次啵。

「火狐」系乜,使你教?你契哥我用紧 netscape/opera 阵时,蜥蜴仔基金会都尚未出世呢。

我家阵用chrome开了12个标签页面,内存耗用达到1245M。用360开同样数量的标签页面,只需760M左右。

原帖由 使君子 於 2009-11-7 20:39 發表 我都茅有di du「谷歌」是乜嗲,某趸D晒捞嘢上台啦哇。我净是di du番鬼文「Google」等于10自乘100次啵。「火狐」系乜,使你教?你契哥我用紧 netscape/opera 阵时,蜥蜴仔基金会都尚未出世呢。我家阵用chrome开了12个标签页面 ...

噉咪即係證明咗你狗唔搭八囉!!我有話過360差咩??你盲咖,你唔識睇中文咖??(難怪,你都唔係漢人嚟嘅~~)你唔係到宜家都唔知你推薦360錯喺邊啊嘛??!!

OK OK,得喇得喇,原來你係個電腦白癡嚟嘅~~

你真係蠢得好交關,到宜家都唔知自己錯喺邊。

邊條友咁戇居,竟然將火狐掟咗落谷歌處?!

火狐Firefox,係Mozilla嘅產品,同谷歌有咩關係。不過不關小姐可以嘗試一下Opera,以前嚟講都係比較出名嘅瀏覽器。

原帖由 紫凤凰 於 2009-11-9 17:33 發表 邊條友咁戇居,竟然將火狐掟咗落谷歌處?!   火狐Firefox,係Mozilla嘅產品,同谷歌有咩關係。不過不關小姐可以嘗試一下Opera,以前嚟講都係比較出名嘅瀏覽器。 ...

OPERA都系非IE内核浏览器,可以试试。

OP以前几出名咖,不过近几年好似畀火狐抢晒风头。我用过,感觉对网页嘅兼容性比火狐要差啲。

感谢几位嘅意见,360我之前用过,显示系可以显示,但同样会出现1楼嘅情况,即系同用IE冇分别。啱啱下咗个opera兼容性同火狐一样。

原帖由 xiss 於 2009-11-9 20:16 發表 OPERA都系非IE内核浏览器,可以试试。 OP以前几出名咖,不过近几年好似畀火狐抢晒风头。我用过,感觉对网页嘅兼容性比火狐要差啲。

火狐之所以喺爾幾年橫行完全係因為佢嘅安全性。因為幾年前Spyware大行其道,有資料話全球九成電腦都中過招,而火狐喺瀏覽網頁時可以避過嗰啲Spyware,所以咪開始受歡迎,而且又吸收咗Maxthon嘅經驗,亦即係一頁多覽,而且又比較穩定安全,導致喺爾幾年蓋過好多瀏覽器。

Maxthon同火狐唔一樣,係喺IE上高加個殼,安全啲。亦可一頁多覽,以前亦都風行過一段日子。

原帖由 紫凤凰 於 2009-11-10 00:33 發表 火狐之所以喺爾幾年橫行完全係因為佢嘅安全性。因為幾年前Spyware大行其道,有資料話全球九成電腦都中過招,而火狐喺瀏覽網頁時可以避過嗰啲Spyware,所以咪開始受歡迎,而且又吸收咗Maxthon嘅經驗,亦即係一頁多覽,而且又比較 ...

Maxthon笑称"马桶" ,我唔少F都用紧

改壞名?
開心網家陣要收錢,係咪冇畀錢,所以先會整啲噉嘢出嚟畀妳嘆。
唔系啦,我返公司上得好顺畅,有阻滞系屋企台脑,之前换过内存,重装过系统,搞完之后就出现呢个问题啫。